​VKontakte, cea mai mare retea sociala creata in Europa, cu 210 milioane de useri inregistrati, nu a putut fi accesata pentru cateva ore din Rusia dupa ce ar fi fost pusa "din greseala" pe lista neagra a agentiei care blocheaza diverse site-uri web din motive de siguranta nationala. Incidentul nu pare insa o pura intamplare si multi spun ca oamenii lui Putin vor sa puna mana si pe vKontakte unde au fost gazduite forumuri in care presedintele Federatiei Ruse a fost criticat, noteaza Reuters.

Pentru cateva ore, in multe parti ale Rusiei reteaua sociala vKontakte, un fel de Facebook rusesc, nu a mai putut fi accesata, problema aparand si in St Petersburg, orasul in care reteaua a fost creata in 2006. Cei de la agentia telecom de stat Roskomnadzor au spus ca a fost o eroare umana faptul ca vk a fost inclusa pe o lista neagra a site-urilor, iar problema a fist remediata.

VKontakte are 210 milioane useri inregistrati si 47 de milioane intra zilnic pentru a posta texte, filme si fotografii. Pavel Durov, fondatorul retelei, a mai avut confruntari cu Kremlinul si multi spun ca intamplarea de acum este un avertsiment legat de faptul ca autoritatile vor sa preia controlul si asupra vk.com care a gazduit grupuri care i se opuneau lui Putin.

O dovada in acest sens este si ca recent s-a petrecut o schimbare in actionariatul retelei unde a intrat un fond de investitii cu stranse legaturi la Kremlin.

La fel ca si China, Rusia are propriile variante locale la Facebook, Google si Yahoo!, variante care sunt mult mai populare decat celebrele companii americane. Echivalentele rusesti se numesc Vkontakte, Yandex si mail.ru.