Romania, in top cinci in UE la conexiunile de internet ultra-rapide   

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 12 iunie 2013, 18:02 Economie | IT


Rata de penetrare a conexiunilor de peste 100 Mbps
Foto: Comisia Europeana
Doar 2% dintre gospodarii din UE au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%, insa in prezent Romania este in Top 5, alaturi de tarile nordice, arata cel mai nou raport al Comisiei Europene legat de internet si societatea informationala. care este situatia in UE cand e vorba de rata de penetrare a internet-ului, tehnologie mobila, LTE, e-Guvernare si competente informatice puteti afla din articol.

Accesul la internet, in general. Broadband-ul, in special

Banda larga de baza este accesibila in prezent aproape peste tot in Europa ¬performanta satelitului s-a imbunatatit, contribuind la acoperirea a 4,5% din populatia care nu beneficiaza de retele fixe de banda larga de baza.

Banda larga rapida ajunge acum la jumatate din populatie - 54% dintre cetatenii UE au banda larga disponibila la o viteza de peste 30 Mbps. La acest capitol Romania este peste media UE, Belgia si Olanda stau cel mai bine, Italia si Grecia, cel mai rau.

Accesul la internet devine din ce in ce mai mobil ¬ 36% dintre cetatenii UE au acces la internet prin intermediul unui calculator portabil sau al altor dispozitive mobile (accesul prin intermediul telefonului mobil a crescut de la 7% in 2008, la 27% in 2012).

Acoperirea tehnologiei mobile de a 4-a generatie (LTE) s-a triplat, ajungand pana la 26% intr-un singur an, Romania fiind foarte aproape de media europeana. La LTE cea mai buna acoperire este in Suedia si Portugalia, in opt tari serviciile nu se lansasera la final de 2012 cand a fost intocmit raportul.

Putine conexiuni de foarte mare viteza, competente informatice reduse


Doar 2% dintre gospodarii au abonamente la retelele in banda larga de foarte mare viteza (peste 100 Mbps), departe de obiectivul UE pentru 2020 de 50%. Romania este de trei ori peste media UE, fiind devansata procentual doar de Suedia, Letonia si Belgia. CE noteaza ca Romania este o prezenta surprinzatoare, dat fiind ca are cea mai mica penetrare din UE la liniile broadband fixe.

50% din cetatenii UE au competente informatice reduse sau inexistente - competentele utilizatorilor de TIC nu s-au imbunatatit in ultimul an nici din punct de vedere cantitativ si nici calitativ. In Romania peste 70% dintre cetateni au competente reduse sau inexistente, la polul opus fiind Germania si Olanda.

40% din intreprinderile care recruteaza sau au incercat sa recruteze specialisti IT au dificultati in acest sens, estimandu-se ca numarul actual al posturilor vacante de specialisti in domeniul TIC va creste la 900 000 pana in 2015.

Din ce in ce mai multe persoane folosesc internetul - proportia cetatenilor UE care nu au folosit niciodata internetul este in scadere constanta (cu 2 puncte procentuale, pana la 22%). Cu toate acestea, aproximativ 100 de milioane de cetateni ai UE nu au folosit niciodata internetul, ei declarand ca acest lucru se datoreaza in principal costurilor prea mari, lipsei de interes sau lipsei de competente informatice. In Romania peste 40% dintre locuitori nu au folosit niciodata internetul.

Tot mai multi folosesc internet-ul,e-Guvernarea e tot mai intalnita de companii

in prezent, 70% dintre cetateni utilizeaza internetul in mod regulat, cel putin o data pe saptamana, in crestere fata de 67% anul trecut; 54% dintre persoanele defavorizate folosesc internetul in mod regulat, in crestere de la 51% anul trecut. In Romania, peste 40% dintre cetateni folosesc internetul in mod regulat.

Preturile serviciilor de roaming au scazut in 2012 - cu aproape 5 euro centi, mai ales dupa Regulamentul privind serviciile de roaming de la 1 iulie 2012.

Comertul electronic este in crestere constanta, dar nu si la nivel transfrontalier - 45% din persoanele fizice utilizeaza internetul pentru a achizitiona bunuri si servicii, o crestere moderata de la 43% anul trecut; foarte putine persoane cumpara din afara granitelor tarii. In Romania procentul este de sub 10%, in Scandinavia, de peste sapte ori mai mare.

Guvernarea electronica este folosita in prezent de majoritatea intreprinderilor si cetatenilor - 87% din intreprinderi utilizeaza guvernarea electronica si proportia de cetateni care folosesc e-Guvernarea a crescut, de asemenea, in cursul ultimului an la 44% (ambele au crescut cu 3 puncte procentuale). In Romania circa 30% dintre cetateni folosesc servicii de e-Guvernare, in timp ce in Islanda si Danemarca vorbim de o pondere de peste 80%.

Cheltuielile pentru cercetare au crescut usor in pofida constrangerilor bugetare. Investitiile in cercetare si dezvoltare publica in domeniul TIC au crescut cu 1,8% sau cu 122 de milioane EUR, la 6,9 miliarde EUR; investitiile private in cercetare si dezvoltare in domeniul TIC au crescut de asemenea, dar cresterea de 2,7% nu a fost suficienta pentru a compensa scaderea de anul trecut.


Citeste mai multe despre   


4510 vizualizari

 • -6 (12 voturi)    
  Unde-i Germania? (Miercuri, 12 iunie 2013, 18:42)

  alex1234 [utilizator]

  Unde-i Germania? La care toti de pe-aici se-nchina ca la Mecca

  Cand vine vorba de investitii mari cu profit mai mic...

  mai incet nu?
  • +7 (11 voturi)    
   uite-aici (Miercuri, 12 iunie 2013, 18:56)

   ampersand [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   50% din cetatenii UE au competente informatice reduse sau inexistente[...]. In Romania peste 70% dintre cetateni au competente reduse sau inexistente, la polul opus fiind Germania [...]
   • -4 (12 voturi)    
    sau dincolo (Miercuri, 12 iunie 2013, 19:23)

    ember [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

    ai fost in germania sa vezi cum se aplica statistica in teren? am lucrat pentru o companie germana si am vazut cum muncesc nemtii in germania si ce le cer nemtii angajatilor romani care fac acelasi lucru: cunostinte mult mai vaste si norma de munca dubla. e usor sa dai bine in statistici cand detii controlul generatorului de statistici
    • +10 (10 voturi)    
     hmmm (Miercuri, 12 iunie 2013, 22:04)

     ampersand [utilizator] i-a raspuns lui ember

     Scuză-mă, care-i legătura dintre ce-ai scris tu şi subiect? Şi, ca să-ţi răspund la întrebare: sunt căpşunar de ani buni. M-am "vândut" prima oară în '96, unui neamţ. Am negociat salariul net la 800 DM, după care l-am întrebat - stupidă-ntrebarea - dacă e un salariu bun. Mi-a răspuns, fără urmă de cinism, ci doar foarte rece realist, citez aprox "E un salariu bun pentru amândoi; pentru tine, pentru că e de cam patru ori mai mare decât ai putea câştiga în România; pentru mine, pentru că dintr-un salariu ce l-aş plăti unui german mediu, pot angaja cinci români la fel de buni sau chiar mai buni decât germanul".
     Din experienţa de căpşunar - NU eşti egal, nu poţi fi egal şi n-ai să fii egal cu un "băştinaş", indiferent dacă câştigi mai mult ca el. N-ai nicio treabă cu istoria, cu tradiţiile, cu frustrările, cu (dez)ordinea, cu "sângele" lor aşa cum un străin la tine-n ţară habar n-are de Badea Cârţan, de Posada, de Proclamaţia de la Timişoara, de IMGB, de Divertis, Aurel Vlaicu, Brâncuşi sau Transilvania. Nu te considera egal cu ei şi-ţi vei face o mulţime de prieteni printre ei, chiar de nădejde, dar NU vei fi de-al lor, că n-ai cum.
     • -4 (6 voturi)    
      ca sa ma explic (Joi, 13 iunie 2013, 8:03)

      ember [utilizator] i-a raspuns lui ampersand

      eu nu am vorbit de capsunarit ci de o companie de automotive si de ingineri care lucreaza in cercetare si productie la o fabrica din romania si cei care fac lucrul similar la firma mama. iar legatura e tocmai replica data lui ampersand care citeaza statistici cu vadit iz da fals.
      • 0 (2 voturi)    
       Stimate domn (Joi, 13 iunie 2013, 10:42)

       liberte, egalite, mouie pesede [utilizator] i-a raspuns lui ember

       Sa va explic pe intelesul Dvs: eu vreau sa cresc 10 gaini si sa le vand in profit. Am doua posibilitati.

       a. Le cresc eu. Ca sa le cresc cheltuiesc suma X si le vand cu suma Y. Profit P1=Y-X.

       b. Vi le dau dvs sa le cresteti. Ma costa Z pentru ca atat imi cereti ca sa mi le cresteti. Bucataria interna cum ati calculat dvs Z nu ma intereseaza. De vandut le vand tot cu Y. Profit P2=Y-Z.

       Comparand profiturile nu avem decat 3 cazuri: =, <, >. Atat imi permite matematica.

       Daca P1>P2 sunt doar 2 cazuri posibile:
       1. fac acte de caritate
       2. sunt idiot

       Daca P1=P2 de ce v-as da gainile? Adica pe mine ma costa tot atat dar mai si dau afara personalul care se ocupa cu ele.

       Cazul in care va dau totusi gainile ramane doar unul: P1<P2. Dar P1=Y-X iar P2=Y-Z. Rezulta Z<X.

       Deci: ca e vorva de capsune, de alune, de masini sai ifoane, de capsunari sau ingineri cel care vrea sa ia un post de la altul TREBUIE ca pe aceeasi munca sa accepte la aceeasi calitate un salariu STRICT mai prost.

       Discutam de salarii mai mari sau egale doar daca dvs cu suma X reusiti mai mult de 10 gaini sau poate tot 10 dar mai mari. Insa treaba se reduce scaland la problema expusa mai sus.

       PS: eu unul sunt capsunar la o universitate. Salariul meu este egal cu cel al autohtonilor. DAR: lucrez la STAT (nu la privat) si sunt mai bine pregatit decat autohtonii pe segmentul meu. Adica fac 10*pi gaini, ca vad ca va place statistica.
  • +5 (5 voturi)    
   Alte motive (Miercuri, 12 iunie 2013, 22:03)

   urfe [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Sunt alte motive. Majoritatea tarilor vestice au avut diferite investitii in sisteme de date inca de acum 20-30 de ani. Unele au fost inspirate, altele nu (Franta chiar a insistat sa-si foloseasca standarde nationale, nu internationale). Iar acum au mare parte din acea infrastructura veche, ci multe dependente in sistem, asa ca este greu si (foarte) costisitor sa face actualizari majore, imediate.

   Alte tari, in special de genul Romaniei, au investit direct in ultima generatie de echipamente. De aici diferenta.
   • +2 (2 voturi)    
    O explicatie perfecta (Joi, 13 iunie 2013, 10:44)

    liberte, egalite, mouie pesede [utilizator] i-a raspuns lui urfe

    M-ati scutit de un comentariu. La noi infrastructura se face acum, cu tehnologie de ultima ora, la preturile de azi. La ei este facuta de decenii, la preturile de atunci ale tehnologiilor (mult mai scumpe) si vor sa scoata din ea si ultimul cent de profit. Si la urma urmei, de ce sa schimbi ceva acum, care de bine - de rau merge.
    • +2 (2 voturi)    
     înca ceva (Joi, 13 iunie 2013, 16:29)

     capitan [utilizator] i-a raspuns lui liberte, egalite, mouie pesede

     Eu locuiesc momentan în Franta si pot sa spun ca nu apare retea de fibra optica prin cartier fara sa îsi dea acordul asociatiile de proprietari. Si unele asociatii au dat acordul la Orange, altele la SFR (Vodafone) etc, usor usor unii lasând si loc celorlalti. Iar când aceste asociatii îsi dau acordul, nu exista cablu care sa spânzure pe afara, totul trece prin canale sub pamânt.
     În România infrastructura evolueaza mai repede si pentru ca fiecare operator spânzura cablurile care cum poate. Daca s-ar împamânta, costurile (consider eu) ar fi de zeci de ori mai mari si nu am mai fi printre primii 5. Eu când merg în România ma sperii de câte fire atârna prin blocuri, dar uite, gasesc în stirea aceasta consolarea pentru ca suntem înaintea celorlalti ... Doar ca am furat startul ...
     • +1 (1 vot)    
      Absolut (Joi, 13 iunie 2013, 17:11)

      liberte, egalite, mouie pesede [utilizator] i-a raspuns lui capitan

      Am avut o intrerupere de cablu la UPC in Cehia si mi-au spus clar: daca e in cablul ingropat in tencuiala cladirii e nasol pentru ca nu pot schimba cablul sau pune altul. Tencuiala e in garantie si nu se pot face lucrari. Pur si simplu trebuia sa vorbesc cu un vecin sa imi dea voie sa iau wifi de la el. Din fericire cablul era intrerupt la mine in balcon asa ca s-a remediat imediat.
  • +3 (7 voturi)    
   nu-i purta tu grija (Joi, 13 iunie 2013, 9:00)

   catelu [utilizator] i-a raspuns lui alex1234

   Germania e bine-merci! Ei au conexiuni DSL de pe vremea cand tu te uitai uimit la un modem de 14.4kbps si credeai ca e pentru spart nuci.
   • +1 (1 vot)    
    Asta ca sa (Joi, 13 iunie 2013, 10:46)

    liberte, egalite, mouie pesede [utilizator] i-a raspuns lui catelu

    Asta ca sa nu vorbim de ATM, FrameRelay, PDH si alte tehnologii rapide, foarte costisitoare la vremea lor si de care publicul larg nici nu a auzit, insa care merg si azi, la decenii de la darea lor in folosinta.
   • +1 (1 vot)    
    Inca ceva (Joi, 13 iunie 2013, 10:51)

    liberte, egalite, mouie pesede [utilizator] i-a raspuns lui catelu

    Semnalizarea pistelor la aeroportul Kstrup din Copenhaga se face prin retea X.25, o retea al carei design apartine anilor 60-70. Au vrut sa o treaca pe fibra, am lucrat la design. Stiti care a fost problema cea mai mare la care a trebuit sa raspund? "Pentru ce sa o inlocuim daca X.25 merge perfect si nu am avut o problema de 15-20 de ani?" Stiti care a fost raspunsul? I-am sfatuit sa nici nu o inlocuiasca. Pentru ce aveau nevoie era mai mult ca suficienta.
 • +5 (5 voturi)    
  un link (Miercuri, 12 iunie 2013, 20:12)

  Aramis [utilizator]

  cu sursa articolului se poate?
  multumesc
  • +1 (1 vot)    
   Datele (Joi, 13 iunie 2013, 14:16)

   javaman [utilizator] i-a raspuns lui Aramis

   Datele sunt publice, publicate grafic aici: http://digital-agenda-data.eu sau ca MS Access la Eurostat
 • +2 (2 voturi)    
  Cunosc pe pielea mea !!! (Joi, 13 iunie 2013, 11:19)

  SRA [utilizator]

  Si prima tara in ceea ce priveste RISCUL !!!

  Caderi de electricitate, furtunile pot distruge retelele aeriene, servicii deplorabile in caz de urgenta !!!

  Nu va imbatati cu apa din BAHLUI, este murdara !!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version