Presesdintele american Barack Obama si cel rus, Vladimir Putin, au discutat luni la summit-ul G8 din Irlanda de Nord pe tema atacurilor cibernetice, semnand si o intelegere prin care cele doua tari se angajeaza sa comunice cat mai eficient pentru prevenirea atacurilor informatice, scrie RIA Novosti.

SUA si Federatia Rusa au creat un mecanismi prin care echipele de interventie rapida din cele doua tari au stabilit un canal de comunicare pentru schimb rapid de informatii in ceea ce priveste securitatea sistemelor informatice.

In plus, cele doua tari vor folosi centre de "reducere a riscului nuclear" care fusesera instalate in anii 80' in plin Razboi Rece, insa acum vor fi utilizate in scop de colaborare si informare cand una dintre cele doua super-puteri face un test cu rachete ce nu trebuie interpretat ca fiind gest de agresiune de catre celalalt stat.

Cele doua state au constituit si un grup de lucru care se va intalni in mod regulat pentru a evalua posibilelemenintari cibernetice care pot aparea si pentru a stabili masuri concrete cu care acele amenintari trebuie "tratate".

Anuntul vine si contextul in care presedintele Basescu s-a intalnit luni cu Nikolai Patrusin, secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse si a anuntat semnarea unui memorandum intre Consiliul de Securitate al Federatiei Ruse si CSAT-ul din Romania. Printre domeniiile in care cele doua tari se angajeaza sa fie partenere se numara si lupta impotriva criminalitatii cibernetice

Interesant este si ca in luna mai, Sorin Ducaru, actual ambasador al Romaniei la NATO, a castigat concursul pentru sefia uneia dintre cele 7 divizii ale NATO, devenind astfel romanul care ocupa cea mai inalta functie in alianta nord-atlantica. Divizia se va ocupa si de apararea cibernetica, pe langa alte lucruri esentiale precum lupta impotriva terorismului, politica nucleara a aliantei si lupta impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa.

"Pot spune insa e ca deja intrezaresc o dinamica aparte a domeniului apararii cibernetice. Subiectul e pus deja pe agenda reuniunii ministrilor Apararii din statele membre NATO din luna iunie si sunt convins ca va fi importanta si din perspectiva viitorului Summit NATO din 2014. Tocmai pentru ca observam o dinamica in crestere a tipului de incidente si amenintari cibernetice trebuie sa tinem pasul cu masurile de protectie in fata acestora", a spus Ducaru, intr-un interviu pentru HotNews.ro.