In prezent exista in lume cam 10 miliarde de terminale care se conecteaza la internet, dar la final de deceniu vor fi de cinci ori mai multe, arata un studiu Cisco care exploreaza conceptul de "internet al lucrurilor", mai exact o lume unde automobilelele, aparatele si produsele vor putea comunica intre ele. Ce domenii vor avea cel mai mult de castigat, care sunt tarile cele mai avansate si de ce merita sa conectam totul la internet puteti afla din articol.

Tarile care au cel mai mult de castigat din Internetul lucrurilorFoto: Cisco

Cisco a intrebat 7.500 de manageri din 12 economii mari al caror PIB combinat reprezeinta 70% din PIB-ul mondial. Toti sunt de la companii care au adpotat deja conceptul de "internet of everything" in care oameni, procese, produse si aparate pot comunica prin conectare la internet si prin constituirea unei retele care sa simplifice munca oamenilor.

Internetul lucurilor este deja printre noi

Internetul lucrurilor nu este un concept nerealist, ci deja e prezent in jurul nostru prin masinile capabile sa se conecteze la internet si prin numeroasele uzine unde gradul de automatizare a ajuns atat de avansat, incat utilajele se pot reprograma singure, in functie de situatia aparuta. Un alt exemplu tine de asa numitele "smart grid", retelele de electricitate "inteligente" care folosesc tehnologii informatice pentru a optimiza productia, distributia si consumul de energie.

Internetul tuturor lucrurilor este prezent si in multe cladiri inteligente care sunt pline de senzori ce monitorizeaza toti factorii de mediu si ajusteaza automat ce trebuie, de la intensitatea luminozitatii becurilor, pana la usile care trebuie sa se deschida automat in fata angajatilor.

Cisco a intrebat 7.500 de oameni cu putere de decizie care deja folosesc astfel de solutii si concluzia a fost ca mare parte dintre ei sunt optimisti in legatura cu modul in care conectarea tutror lucrurilor se va petrece

O treime din cei intrebati spun ca "Internetul tuturor lucrurilor" va imbunatati piata muncii, iar jumatate spun ca si salariile vor creste fiindca se vor crea noi job-uri, cu competente inalte.

Domeniul auto, in pole-position in noua revolutie a internetului

Multe domenii vor avea de castigat de pe urma faptului ca toate device-urile vor forma o retea si vor comunica intre ele, in timp real. Industria auto e un exemplu atragator fiindca masina va deveni sursa de venit, va putea fi internet hotsport pentru alte terminale si automobilele vor fi in stare sa comunice intre ele, dar si cu diversi senzori de pe drum, cu semnele de circulatie, cu parcarile. Constructorii auto cauta si ei noi modele de business si evident noi surse de venit, iar patrunderea internetului in automobile va fi un pas major. Un alt semn va fi si aparitia masinilor care se conduc singure, ele fiind deja testate de mai multe companii, precum Volvo, Continental si Google.

Apoi foarte mult de castigat vor avea si domenii legate de productie, datorita introducerii unor utilaje care pot comunica intre ele si se pot reprograma singure. Retelele inteligente de utilitati se vor dezvolta si ele masiv, iar retailul va avansa si el fiindca mereu consumatorii vor mai mult si cer ca experienta de cumparare sa fie tot mai moderna. Nici domeniul sanatatii nu va fi neglijat si putem sa ne gandim la pilula computerizata pe care o vom inghiti si care ne va scana si va trimite catre medic informatiile culese in urma sondarii.

Cisco noteaza ca din studiu reiese ca acest proces de conectare a unui numar atat de mare de terminale la internet, mai ales cele industriale, nu doar smartphone-uri tablete si PC-uri, va echivala cu o revolutie a internetului. In plus, companiile, inclusiv cele mici, vor putea profita schimband modul in care mentin relatiile atat cu clientii, cat si cu furnizorii.

Datele arata ca in prezent, SUA este de departe cea mai avansata tara din punct de dere al valorii aduse de folosirea pe scara larga a "internetului lucrurilor", urmata fiind de China, Germania si Japonia.