Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) are relatii stranse cu companiile din tehnologie, a angajat si oameni importanti care au plecat de la acestea si colaboreaza cu ele pentru proiecte legate de monitorizarea comunicatiilor si strangerea unui volum urias de date, scrie The New York. Marile companii de tehnologie si internet sunt prinse in uriasul scandal PRISM de monitorizare a comunicatiilor pe internet, gigantii IT fiind acuzati ca fac tot ce le cere guvernul SUA.

The New York Times noteaza ca NSA si alte agentii guvernamentale recruteaza oameni importanti de la companiile de tehnologie si ii angajeaza pentru a imbunatati modul in care agentiile culeg date si monitorizeaza comunicatiile.

Ca exemplu este dat Max Kelly care pana in 2010 a fost director de securitate la Facebook si apoi a fost angajat de NSA care a dorit sa aiba castig de pe urma experientei sale.

New York Times scrie ca anual NSA acorda contracte in valoare totala de 8-10 miliarde dolari companiilor de tehnologie din Silicon Valley, sustinand divese start-up-uri sau acordand unor mari companii contracte ce nu sunt facute publice.

Publicatia mai scrie si de programul numit Project Chess prin care Skype ar fi colaborat cu autoritatile pentru a explora caile tehnice si legale prin care convorbirile facute de useri pot fi puse la dispozitia autoritatilor. Proiectul a fost insa unul mic si doar vreo zece oameni stiau de programul care incepuse acum cinci ani.

Companiile din Silicon Valley lucreaza la lucruri care pentru NSA si alte agentii sunt foarte interesante, si anume cele mai sofisticate programe de colectare a datelor si de analizare a unor volume uriase de informatii. Guvernul are nevoie de informatiile, iar companiile au cea mai buna tehnologie in acest sens, asa ca nu e de mirare ca autoritatile tin enorm sa aiba relatii stranse cu companiile.

New York Times mai noteaza ca lucrurile sunt complicate fiindca in ultimii ani au scazut costurile de gestionare a datelor si in acelasi timp informatiile sunt tot mai valoroase. De aceea, in unele cazuri companiile desemneaza experti care lucreaza indeaproape cu autoritatile pentru diverse programe secrete.