TeamNet, companie legata in trecut de numele lui Sebastian Ghita, a testat in Romania drone, ca parte a unui proiect academic
TeamNet spune intr-un comunicat ca este prima companie privată care a semnat protocolul de operare a avioanelor fără pilot (UAV) în spaţiul aerian al României. Aparatul de zbor UAV Hirrus, staţia de control de la sol, mecanismul de orientare a antenelor şi rampa de lansare au fost proiectate şi construite în întregime de echipa de specialişti români din cadrul companiei. Hirrus este un proiect la care se lucreaza de doi ani. Compania nu a furnizat informatii despre costul unui exemplar sau despre comenzi.
Trebuie precizat ca avionul a fost pus la dispozitia studentilor, masteranzilor si doctoranzilor, in cadrul unui concurs de proiecte de cercetare, demarat la finalul anului trecut.
Între 17 – 21 iunie, UAV-ul a efectuat primele zboruri pentru colectare de date în beneficiul unui proiect de cercetare academică. Informaţiile livrate cu ajutorul senzorilor optici montaţi pe Hirrus vor fi folosite pentru evaluarea potenţialului de inundaţii dintr-un bazin hidrologic. Până pe 31 iulie, TeamNet va mai efectua încă 6 misiuni cu acest UAV, toate fiind zboruri de colectare de date pentru proiecte de cercetare.
"UAV-urile noastre sunt aparate de zbor uşor adaptabile pentru diferite misiuni, care livrează informaţii relevante, precise şi corect localizate, în timp real. Am primit propuneri pentru utilizarea Hirrus în proiecte de cercetare în agricultură, turism, protecţia mediului, prevenţia dezastrelor şi chiar arheologie. În curând, în România, dar şi pe alte pieţe, cererea de tehnologie UAV din sectorul privat va creşte, pe măsură ce tot mai mulţi clienţi privaţi vor vedea beneficiile utilizării datelor oferite de astfel de avioane fără pilot", spune Bogdan Nedelcu, vicepreşedinte Proiecte Strategice la TeamNet.
Drona Hirrus poate fi utilizata pentru culegerea de date despre starea recoltelor, monitorizarea dăunătorilor, pentru realizarea de hărţi detaliate şi monitorizarea activităţii pe suprafeţe mari de teren. De asemenea, aparatul de zbor poate susţine activităţile de căutare a persoanelor izolate în situaţii de urgenţă (inundaţii, înzăpeziri, alunecări de teren, avalanşe, etc).
Sistemul UAV comercializat de TeamNet include trei avione fără pilot Hirrus, o staţie de control-comandă şi antene de emisie recepţie, iar în costul de achiziţie este inclus training-ul de utilizare. Sistemul poate fi de asemenea închiriat sau utilizat pe bază de abonament. Aparatul are o autonomie de aproximativ trei ore, în funcţie de încărcătură, poate atinge viteze de peste 110 km/h la altitudini de peste 2.500 metri.
TeamNet furnizeaza servicii de implementare de solutii informatice (software, hardware, comunicatii), consultanta IT, dezvoltare si implementare de solutii software, mentenanta si suport post-implementare. Printre clienti se numara companii private, ministere, agentii de stat si alte autoritati publice.
Compania are afaceri anuale de peste 50 milioane euro si pana in februarie 2011 a facut parte din grupul Asesoft al lui Sebastian Ghita.
- +3 (5 voturi)Trebuie sa te numesti Sebastian Ghita (Marţi, 25 iunie 2013, 13:50) gudron [utilizator]Trebuie sa te cheme Sebastian Ghita ca sa vinzi asa ceva. Acum 2-3 ani cand un baiat inteligent din Galati a conceput un UAV mai performant si mai ieftin decat Hirrus, i s-a ras in nas, cand a incercat sa-l prezinte administratiei statului. Acum vine smecherul asta de Ghita si face exact acelasi lucru dar mai prost si mai scump. Halal tara...ne meritam soarta.raspunde trimite

Beatrice Mahler: O parte din personalul ATI a abandonat lupta. Nu oricine poate sa stea lângă un pacient extrem de bolnav
Aproape 4 milioane de tineri (18-34 de ani) locuiesc cu părinții. Iar motivele lor nu sunt doar economice...
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul