Comisia Europeana va comunica marti o noua politica privind achizitionarea de sisteme TIC (Tehnologia informatiei si a comunicatiilor) menita sa ajute autoritatile publice sa evite dependenta de un singur furnizor, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Reprezentantei din Romania a CE. In urma respectarii noilor recomandari, sectorul public al UE ar putea economisi pana la 1,1 miliarde de euro anual.

Un exemplu vizeaza procedurile de licitatie deschisa care pot incuraja cresterea numarului de ofertanti cu oferte de o valoare mai mare (dublarea numarului de ofertanti, de regula, reduce dimensiunea contractului cu 9%).

"Standardele deschise creeaza concurenta, conduc la inovare si la realizarea de economii. Ghidul publicat astazi a fost creat pentru a ajuta autoritatile nationale sa profite de fiecare oportunitate in scopul inovarii si eficientei", a declarat Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene.

A lucra cu standarde - in comparatie cu a specifica o singura marca, un instrument, un sistem sau un produs TIC - la achizitionarea de sisteme TIC contribuie la economisirea banilor contribuabililor, explica Comisia Europeana, adaugand ca multe organizatii fie nu au expertiza de a decide care standarde sunt relevante pentru nevoile lor de TIC, fie se tem ca costurile initiale de modificare ar fi prea mari si ar putea conduce la pierderi de date. Ca urmare, acestea raman blocate in sistemele lor de TIC sau intr-o relatie cu un singur furnizor.

CE sustine ca utilizarea sporita a standardelor va facila schimbul de date intre sistemele publice, astfel incat cetatenii ar putea furniza datele lor numai o singura data in cadrul oricarei administratii publice si aceasta va facilita serviciile de guvernare electronica transfrontaliere de care cetatenii si intreprinderile au nevoie atunci cand calatoresc/lucreaza/studiaza/fac afaceri in interiorul UE.

"Ghidul publicat astazi este destinat sa ajute functionarii responsabili cu planificarea si achizitionarea de sisteme si servicii TIC pentru organizatiile publice. Ghidul ofera asistenta tarilor, regiunilor sau sectoarelor de aplicare in elaborarea unei strategii TIC de ansamblu si consta in principii de baza pentru ca sistemele TIC sa colaboreze si sa ofere un serviciu eficient cetatenilor. Mai mult decat atat, ghidul le ajuta la evaluarea standardelor existente in mod corect si transparent, pentru a le putea alege pe cele care le pot sprijini cel mai bine strategiile si pentru evitarea blocajelor. Ghidul sugereaza ca planificarea pe termen lung ar putea contribui la inlocuirea sistemelor care sunt predispuse la 'blocaje' cu alternative bazate pe standarde; acest lucru ar trebui sa compenseze costurile initiale mai ridicate generate de inlocuirea sistemelor. In cele din urma, ghidul ofera autoritatilor responsabile cu achizitiile publice, indicatii 'gata de utilizat' pentru a le ajuta sa isi asume noua initiativa", se arata in comunicat

Comisia Europeana va organiza reuniuni cu autoritatile publice, industria furnizoare de TIC, organizatiile de standardizare si societatea civila cu scopul de a sprijini autoritatile publice in timpul acestui proces de tranzitie.

Potrivit Comisiei Europene, agenda digitala pentru Europa a identificat "blocajul" ca o problema si s-a angajat sa furnizeze orientari referitoare la legatura dintre standardizarea TIC si achizitiile publice, pentru a oferi asistenta autoritatilor publice in utilizarea optima a standardelor in scopul promovarii eficacitatii si al reducerii riscului de blocaj.