Consumatorii europeni nu primesc viteza de transfer internet pentru care platesc, in medie ei trebuind sa se multumeasca doar cu 74% din viteza din contract, arata un nou studiu al Comisiei Europene privind performantele conexiunilor fixe de banda larga. Cercetarile arata ca intre 27% si 41% din abonatii europeni ai serviciilor internet sustin ca viteza de download nu corespunde cu cea din contracte, arata un comunicat al CE

"Este pentru prima data cand diferenta intre vitezele anuntate si cele reale ale conexiunilor de banda larga este confirmata prin date comparabile si fiabile din toate statele membre.", spune Neelie Kroes, vicepresedintele Comisiei Europene

Printre concluziile principale ale studiului se numara:

- Conexiunile prin cablu au vitezele de download cele mai fiabile: media europeana de 74% ascunde o variatie semnificativa intre performantele diferitelor tehnologii. Serviciile xDSL ating numai 63,3% din viteza de download anuntata, in comparatie cu 91,4% in cazul conexiunilor prin cablu si 84,4% in cazul conexiunilor FTTx (a se vedea anexa).

- In termeni absoluti, viteza medie de download in toate tarile, prin toate tehnologiile utilizate, a fost de 19,47 Mbps in perioadele de varf. Serviciile FTTx au atins cea mai mare viteza, de 41,02 Mbps. Serviciile prin cablu au atins 33,10 Mbps, in timp ce cele xDSL au fost mult in urma, cu o medie de 7,2 Mbps. La vitezele de download pentru serviciile de xDSL, Franta si Marea Britanie stau cel mai rau, cu sub 45% din vitezele anuntate, in timp ce in tari precum Slovacia si Ungaria, vitezele reale sunt la peste 90% din cele promise in contracte. Romania nu este in lista.

- Vitezele de upload sunt mai aproape de vitezele anuntate. In intreaga Europa, viteza medie de upload a fost de 6,20 Mbps, reprezentand 88% din vitezele de upload anuntate. Serviciile FTTx au atins de departe cea mai mare viteza, de 19,8 Mbps. Aceasta se datoreaza faptului ca multe servicii FTTx asigura o viteza de upload mult mai apropiata de cea de download. Serviciile prin cablu si xDSL au atins viteze modeste, de 3,68 Mbps si, respectiv, 0,69 Mbps.

La serviciile FTTx, viteza medie a download-ului este in Romania la 82% din nivelul promis in abonament, in Belgia este de 68%, iar in Danemarca depaseste cu cateva procente promisiunile.

Rezultatele se bazeaza pe performantele in orele de varf, definite ca fiind perioada din zilele lucratoare cuprinsa intre ora 19:00 si ora 23:00 (inclusiv). Acestea sunt rezultatele generale ale esantionului examinat in cadrul studiului si nu se refera la compozitia actuala a pietei conexiunilor de banda larga din fiecare tara.

Acest studiu se va desfasura pana la sfarsitul anului 2014 si sunt planificate alte doua masuratori anuale. Consumatorii europeni pot sa evalueze performantele furnizorilor lor de servicii internet (ISP) prin aderarea la o comunitate de voluntari din toate tarile UE-27 plus Croatia, Islanda si Norvegia. Consumatorii selectati vor primi un dispozitiv mic care se monteaza la conexiunea internet pe care o au acasa. Acest dispozitiv va desfasura o serie de teste automate atunci cand linia nu este in uz. El va stabili viteza si performanta conexiunii in banda larga. Mai multe informatii puteti gasi aici.

Vitezele produselor de banda larga sunt promovate prin publicitate ca fiind de "pana la XX Mbit/s". Aceasta viteza se numeste viteza anuntata, nominala sau declarata si este ceea ce vedem in reclame. Dar pot exista diferente semnificative intre viteza anuntata in publicitate si viteza reala de care beneficiaza consumatorii. Variatiile de performante la download intre statele membre sunt influentate, in principal, de tehnologiile care au fost utilizate in mod traditional in tarile respective.

Cercetarile arata ca intre 27% si 41% din abonatii europeni ai serviciilor internet sustin ca viteza de download nu corespunde cu cea din contracte. Si aproape jumatate din abonatii UE sustin ca uneori intampina dificultati atunci cand acceseaza continut si aplicatii online din cauza vitezei sau capacitatii insuficiente.

Acesta este primul studiu asupra performantei conexiunilor de banda larga care cuprinde toate statele membre ale UE, inclusiv Croatia care va adera la UE foarte curand, precum si Norvegia si Islanda, folosind aceeasi metoda de studiu. Proiectul este condus de o companie specializata in testarea performantelor conexiunilor in banda larga SamKnows, care a efectuat deja studii similare in Regatul Unit si in SUA.

Studiul se bazeaza pe o metodologie care utilizeaza dispozitive hardware si ofera datele cele mai precise si independente privind performanta conexiunilor internet, indiferent de tehnologia de acces la internet si de instalarea la domiciliu. Aceasta metodologie a fost, de asemenea, utilizata de autoritatile nationale de reglementare din SUA, Regatul Unit, Brazilia si Singapore.

Faza 1 a raportului a fost incheiata in mod independent de furnizorii de servicii internet (ISP), totusi ISP-istii sunt invitati sa participe in faza a 2-a.

Rezultatele au fost colectate in martie 2012 de la un grup de 9 104 participanti. A fost realizat un numar total de 3 06 miliarde de masuratori in cadrul a peste 75 milioane de teste unice.