​Douglas Engelbart, cel care a inventat mouse-ul; in 1968 dar a pus si bazele altor tehnologii prezente peste tot in IT-ul zilelor noastre, a murit in California la varsta de 88 de ani. Engelbart si-a inceput cariera ca operator radio in cel de-al doilea Razboi Mondial si de-a lungul vietii a fost rasplatit cu numeroase premii pentru descoperirile facute.

Douglas EngelbartFoto: Flickr

El a prezentat mouse-ul in 1968 cand computerele erau rare, scumpe, uluitor de mari si se adresau doar unui numar redus de specialisti si oameni din Armata SUA.

"Nu stiu de ce ii spunem mouse. Uneori imi cer scuze. Asa l-am numit inca de la inceput si nu am mai schimbat", spunea Engelbert la finele anilor 60'.

Douglas Engelbart, considerat drept unul dintre marii vizionari ai noilor tehnologii performante, a facut in 1968 o demonstratie a functionalitatii si utilitatii mouse-ului la San Francisco, la una dintre marile conferinte ale specialistilor in calculatoare din acea perioada. Iar cea mai mare parte a tehnologiilor utilizate la acea demonstratie reprezenta sursa de inspiratie pentru specialistii care urmau sa dezvolte atat mouse-ul cat si aplicatiile care aveau sa il foloseasca, de atunci si pana in zilele noastre.

Demonstratia din 1968 avea de fapt ca scop fundamental prezentarea sistemului de conectare a mai multor calculatoare NLS, la care Engelbart si echipa sa de la Institutul de Cercetari Stanford din California lucrasera din 1962.

Sistemul - capabil sa lege intre ele mai multe calculatoare – care devenea baza retelei Arpanet –precursoarea internetului din zilele noastre. Din pacate, aceasta tehnologie era mult prea complexa si permitea utilizarea doar de catre persoane cu un grad ridicat de pregatire in domeniu.

Mouse-ul, construit de catre Bill English, a fost folosit de catre Douglas Engelbart la probabil cea mai raspandita activitate a utilizatorilor de calculator din zilele noastre: el a aratat ca poate selecta, copia, repeta si muta un fragment de text.

Demonstratia lui Engelbart atragea astfel atentia celor care doreau sa extinda utiliarea calculatoarelor de la un numar restrans de cercetatori la marele public. De atunci, mouse-ul avea sa fie unul dintre accesoriile care urmau sa permita utilizarea calculatoarelor de catre marele public si sa permita deci Revolutia Informatica din zilele noastre.

Mouse-ul a fost insa doar una dintre multele inventii prezentate cu acea ocazie – alaturi de hipertext, modul de adresare a obiectelor si conectarea dinamica a fisierelor, precum si colaborarea a doua persoane din locatii diferite care comunicau printr-o retea cu interfata audio si video. La scurt timp, toate aceste inventii deveneau la randul lor pietre de temelie la dezvoltarea societatii informatice.