Cluj IT Cluster, o asociere care cuprinde 27 de companii din IT, cu peste 3.500 de angati, doreste realizarea unei platforme Open Data in Romania, platforma care sa permita accesul liber si gratuit la toate informatiile de interes public din organizatiile guvernamentale si care sa faciliteze consultarea acestora din partea cetatenilor si a mediului de afaceri, arata un comunicat.

In acest sens, membrii clusterului au trimis catre premierul Victor Ponta o scrisoare deschisa prin care solicita accelerarea adoptarii de catre statul roman a standardelor Open Data si urgentarea realizarii unei asemenea platforme.

¬Accesul liber si gratuit la informatiile de interes public este una dintre trasaturile de baza ale oricarui stat democratic functional. Cu toate acestea, la momentul actual, este regretabil ca atat cetatenii cat si companiile care au nevoie de acces la informatii publice se confrunta cu lipsa unui sistem clar si integrat de distribuire a datelor. Acest lucru duce la limitarea implicarii societatii civile in actul de guvernamant si lipseste multe societati comerciale de uneltele necesare pentru construirea de noi concepte de afaceri sau sesizarea diferitelor oportunitati de pe piata¬, spune Andrei Kelemen, directorul executiv al Cluj IT Cluster.

Potrivit unor studii si analize recente realizate la nivelul Uniunii Europene, accesul liber si gratuit la Open Data duce la cresteri majore atat la nivelul veniturilor societatilor comerciale, si in special al celor mici si mijlocii, cat si la nivelul locurilor de munca create. De asemenea, accesul la datele detinute de stat este esential pentru mediul privat, deoarece face posibila realizarea de predictii referitoare la evolutiile economice sau identificarea de domenii cu potential.

Membrii clusterului solicita sprijinul autoritatilor pentru realizarea unei platforme Open Data in Romania si propun cateva masuri concrete pentru indeplinirea acestui deziderat, precum: realizarea unei platforme guvernamentale nationale prin care sa se colecteze si sa se distribuie seturile de date deschise in formate general acceptabile, introducerea obligativitatii tuturor organismelor, agentiilor guvernamentale si tuturor sistemelor noi de e-government de a publica intr-un interval de timp limitat seturile proprii de date nemodificate si de a le actualiza in termen cat mai scurt, precum si insotirea acestor masuri de campanii de informare a societatii civile si agentilor economici referitor la datele disponibile spre consultare si exploatare.

Directorul IT Cluster spune ca cea mai importanta etapa in realizarea unei platforme Open Data in Romania este adoptarea cat mai rapida a unui cadru normativ care sa oblige institutiile statului sa publice informatiile in format open, dar si care sa reglementeze in mod expres ce informatii sunt de interes public, in acest moment aceasta clasificare fiind lasata la latitudinea institutiilor. In plus, la nivelul organizatiilor statului este nevoie de aplicarea unor proceduri interne standard pentru publicarea informatiilor pe canalele pe care le au la dispozitie.

Cluj IT este o asociatie infiintata in octombrie 2012, avand ca membri 27 de companii de IT, doua institutii de invatamant superior, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca si Universitatea Babes-Bolyai si sapte institutii publice si organizatii catalizator. Numarul de angajati din cluster a trecut de 3.500.