In orice mediu de afaceri viteza de comunicare este esentiala. Provocarile apar atunci cand echipa unui proiect nu se afla in acelasi birou, posibil nici macar in aceeasi tara. Intr-un scenariu in care expertul tehnic se afla „pe teren” in Romania, unul dintre consultanti „in negocieri” in Bruxelles, iar seful de proiect intervine dintr-un birou din Ciudad Real, „comunicatiile unificate” constituie o solutie practica validata pentru ca cei trei sa isi coordoneze eficient activitatea.

Mircea Iamandei, Global CommerciumFoto: Smile Media

Cloud-ul rezolva problematica accesului la solutii profesionale de comunicare pentru companiile mici si mijlocii, in conditii de cost convenabile. Printr-o simpla conexiune la Internet, participantii la discutie pot interactiona instantaneu, printr-o varietate de servicii care sporesc fluiditatea comunicarii.

„Comunicatiile unificate“ au avantajul de a imbina atat serviciile de instant messaging, cat si apelurile de voce/video, serviciile de e-mail si de schimb de documente. In plus, fiecare utilizator are flexibilitatea de a se conecta de pe un aparat diferit.

Global Commercium este o companie cu capital romanesc specializata in consultanta pentru obtinerea fondurilor structurale pe diverse axe, dar preponderent pe directia POSDRU (Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane). Compania are birouri atat in Romania (in patru resedinte de judet) cat si in Spania si la Bruxelles, birourile externe asigurand transferul de cunostinte intre diverse tari. Mircea Iamandei, director de dezvoltare in cadrul Global Commercium, prezinta in interviul de mai jos cateva situatii care au determinat alegerea Office 365 ca solutie de comunicatii unificate pentru imbunatatirea comunicarii si coordonarii intre echipele de proiect.

Mircea Iamandei Global Commercium from Smile Media on Vimeo.

Fragmente din interviul video:

Care au fost aspectele din activitatea Global Commercium care v-au determinat sa cautati o noua solutie de comunicare?

Simteam nevoia unui nou instrument care sa fie mai simplu si mai eficace in ceea ce priveste capacitatea de comunicare. Noi trebuie sa schimbam relativ multe informatii intr-un timp scurt. Avem perioade in care comunicatiile realmente ajung sa inroseasca firele pentru ca este necesar sa respectam niste termene foarte stricte, mai ales in perioada de depunere a proiectelor.

Ce ati obtinut prin implementarea Office 365?

Procesele de coordonare si de management al proiectelor sunt mult mai bine gestionate odata cu introducerea acestor noi instrumente. Exista persoane care coordoneaza mai multe proiecte simultan si exista persoane care au proiecte extinse cu multi colaboratori in tara si, adesea, in doua sau trei tari din strainatate, acestea fiind cerinte specifice fondurilor europene. Intelegeti, asadar, de ce am cautat un instrument care sa vina in ajutorul nostru din acest punct de vedere.

Care sunt aplicatiile si serviciile pe care le folositi in mod frecvent?

Folosim in mod obisnuit Outlook ca program pentru gestionarea email-urilor. Folosim de asemenea Lync, un program foarte folositor noua pentru ca suntem plasati in birouri pe mai multe niveluri si sedii secundare in tara si atunci accesul fizic ar fi putin costisitor din punct de vedere al timpului.

Ne puteti exemplifica o situatie dificila cu care v-ati confruntat in activitatea zilnica?

Una dintre problemele cele mai acute a fost cea a oferirii in timp real, foarte rapid de documentatie adusa la zi. Indiferent cate trening-uri s-ar face, indiferent cat s-ar insista, intotdeauna va exista o presiune pe ultima suta de metri care, in general, duce la o presiune suplimentara din punct de vedere al timpului ramas pana la data limita. Credem ca am obtinut un randament mult mai bun in managmentul timpului, un castig de circa 30-40%. Avem un feedback din partea persoanelor care lucreaza cu aceste aplicatii si care realmente recunosc ca lucrurile sunt mai soft, se fac mai usor si mult mai clar.

Care este cea mai complexa problema de comunicare pe care ati solutionat-o folosind Office 365?

E vorba de coordonarea termenelor de depunere a dosarelor. In general aici apar – specific inerent proiectelor mari – derogari, precizari. Folosind Office 365 am putut sa comunicam mai repede in toate directiile; am aflat cine avea un material sau cine se lovise de o problema asemanatoare si avea o solutie specifica respectivului proiect.