Grupul informatic american Apple a fost declarat vinovat, miercuri, ca a orchestrat o intelegere cu marii editori din Statele Unite pentru a majora pretul cartilor electronice, riscand astfel sa plateasca amenzi importante, scrie AFP. Apple a anuntat ca va face apel.

"(...) Apple a conspirat pentru a majora preturile en detail ale cartilor electronice", a afirmat judecatoarea new-yorkeza Denise Cote, in decizia de 160 de pagini publicata miercuri.

Aceasta a precizat ca un nou proces va fi organizat, la o data care va fi stabilita ulterior, pentru a fixa marimea daunelor pe care grupul le va plati.

Departamentul american de Justitie a acuzat Apple ca a orchestrat, in lunile premergatoare lansarii tabletei informatice iPad, la inceputul lui 2010, o intelegere intre marii editori americani.

Aceasta a majorarea preturilor la cartile electronice in raport cu cel de 9,99 dolari fixat de liderul pietei la acea epoca, distribuitorul online Amazon, pentru noile aparitii si best-sellers-uri.

In iBookstore, libraria online deschisa de Apple la lansarea iPad, titlurile erau propuse in general la 12,99 sau 14,99 dolari, iar editorii au aliniat ulterior preturile si pentru ceilalti distribuitori, printre care si Amazon, reusind sa-si renegocieze contractele.

Editorii implicati (Hachette, HarperCollins, Simon and Schuster, Penguin si Macmillan) au recunoscut acuzatiile si au incheiat un acord amiabil cu autoritatile americane pentru a evita procesul, astfel incat Apple s-a trezit singur pe banca acuzatilor.

In pledoaria finala, grupul a denuntat absenta probelor directe, prin avocatul sau Orin Snyder, care a subliniat ca nu poate exista o "intelegere prin telepatie".

Acesta a mai argumentat ca a condamna Apple, care era un nou actor pe o piata pe care, la acea vreme, exista un singur mare actor dominant (Amazon), ar fi "periculos" si "ar avea un efect paralizant" asupra altor actori care ar dori sa dezvolte noi activitati de acest tip.

Argumentele sale au fost insa respinse de judecatoarea Cote, care a explicat ca a luat decizia pe baza documentelor prezentate de acuzare, printre care figureaza numeroase schimburi de mailuri si arata intalniri si conversatii telefonice intre membrii acestei intelegeri.

Ea a evaocat "probe zdrobitoare" ale intelegerii intre editori si a apreciat ca guvernul a demonstrat ca Apple a fost "un membru constient si activ al acestei intelegeri".

Pe Bursa din New York, actiunile grupului scadeau cu 0,57% la 419,95 dolari, in jurul orei 13,55 GMT.