Scandalul supravegherii comunicatiilor ia amploare dupa ce surse de la companii de intermet spun ca FBI si alte agentii guvernamentale din SUA ar fi cerut parole ale userilor si formulele de criptare ale acestora, scrie CNET. Marile companii nu au confirmat ca ar fi dat autoritatilor parolele, insa informatia este ingrijoratoare fiindca arata cat de extinsa este supravegherea in cadrul criticatului program Prism.

Agentiile guvernamentale ar fi cerut companiilor de internet sa divulge parolele userilor, spun doua surse din industrie. Daca obtin aceste parole, oficialii pot vedea exact ce contin comunicarile dintre utilizatori si pot chiar sa se dea drept acei useri in conversatii din care sa obtina informatii.

Una dintre surse spune ca a vazut clar cereri pentru astfel de informatii, insa compania la care omu lucra ar fi refuzat sa le dea. O a doua sursa care a lucrat la o companie din Silicon Valley spune ca a primit cereri pentru astfel de informatii, insa adauga ca firma privieste cu un ochi critic aceste cereri si ca in foarte multe cazuri le refuza categoric.

Sursele mai spun ca unele cereri se refera si la algoritmii de criptare ce fac parola mai greu de "spart", iar in unele cazuri sunt solicitate si intrebarile care te ajuta sa recuperezi parola daca o uiti.

Jurnalistii au trimis intrebari catre toate cele zece mari companii de internet care ar fi colaborat cu autoritatile, dorind sa stie daca acestea au primit cereri legate de parole si coduri de criptare. Doar Microsoft, Yahoo! si Google au raspuns, insa nu au dorit sa spuna daca au primit de la autoritati astfel de cereri. Apple, Facebook, AOL, Verizon, AT&T, Time Warner Cable si Comcast nu au raspuns la intrebari.

Insa, cei care au raspuns - Microsoft, Yahoo! si Google - au spus ca daca ar veni astfel de cereri, nu ar da autoritatilor informatii legate de parole si coduri de criptare, fiindca e vorba de informatii personale ale utilizatorilor.