Fizicianul austriac Erwin Schrodinger, laureat al Premiului Nobel, este omagiat de Google luni, la 126 de ani de la nastere, printr-un logo special care reprezinta un experiment al sau, "Pisica lui Schrodinger", anunta Mediafax.

Logo-ul GoogleFoto: Google.com

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrodingers-a nascut pe 12 august 1887 la Viena. A fost un fizician austriac, laureat al premiului Nobel pentru fizica in 1933 si unul dintre parintii fizicii cuantice.

Schrodinger a fost profesor de fizica teoretica la Berlin, Graz si Dublin si este fondatorul mecanicii ondulatorii, a carei ecuatie fundamentala ii poarta numele. A studiat de asemenea elementul radiu si a adus contributii insemnate la definitivarea teoriei culorii.

Prima lucrare de mecanica ondulatorie elaborata de Schrodinger in ianuarie 1926 inlocuieste electronul din modelul atomic al lui Niels Bohr cu o serie de unde, aplicand teoria lui Louis de Broglie, conform careia electronii se comporta ca niste unde. Aceasta teorie este incorporata in ecuatia lui Schrodinger.

"Pisica lui Schrodinger" este un experiment mental, adesea caracterizat ca un paradox, imaginat de fizician in 1935.

Schrodinger imagineaza o situatie in care o pisica este, in acelasi timp, moarta si vie, o absurditate care, luata in sens strict, descrie si comportamentul entitatilor cuantice asa cum Interpretarea Copenhaga il prezinta.

Fizicianul si-a imaginat o pisica inchisa intr-o camera ce nu putea fi observata din exterior, in interiorul careia a plasat si un dispozitiv constand dintr-un container plin cu o substanta otravitoare, un contor Geiger, un ciocan si o mostra de material radioactiv. Scenariul imaginat de austriac este urmatorul: pe masura ce materialul radioactiv sufera fenomenul de descompunere, contorul Geiger pune in miscare "tragaciul" care elibereaza in cele din urma ciocanul. Ca urmare a caderii ciocanului, sticla umpluta cu o substanta toxica se sparge, iar pisica moare otravita.

In teoria lui, Schrodinger spune ca este posibil sa determinam un moment de timp la care exista probabilitati egale ca pisica sa fie vie sau moarta. Mecanica cuantica spune ca daca ne-am uita la acel moment in camera pisicii, functia de unda asociata sistemului cuantic imaginat de Schrodinger "se va prabusi", iar noi vom vedea pisica fie vie, fie moarta.

Daca alegem sa nu privim in camera, nu doar mostra radioactiva va fi intr-o superpozitie a doua stari posibile, ci intregul experiment. Pisica, daca nu analizam sistemul cu ochii nostri, poate fi considerata atat vie, cat si moarta, in acelasi timp.