Intel lucreaza la camere video 3D puternice cu rezolutie mare care sunt gandite a fi integrate in laptop-uri si tablete si le vor permite acestora sa recunoasca diverse obiecte din jur, scrie PC World. Aceste camere video ar putea aparea pe terminale in a doua parte a lui 2014 si ar putea recunoaste formele, dimensiunile si culorilor obiectelor apropiate, dar pot monitoriza spre exemplu si modul in care un copil citeste, detectand cuvintele la care acesta intampina dificultati.

Intel dezvolta camere ce pot analiza obiectele in profunzime si pot scana adanc imaginile pentru a "atenua diferenta dintre lumea virtuala si cea reala", spune Anil Nanduri, diorector pentru solutii si produse perceptuale la Intel.

Practic, datorita unui webcam super performant, computerul ar putea intelege comportamentul celui din fata camerei, ar putea detecta daca omul este trist sau vesel si ar putea analiza si obiectele din jur.

Partea foarte interesanta tine de faptul ca webcam-urile vor putea identifica spre exemplu contururi ale obiectelor, forme si culori si vor putea determina ce model de telefon ai pe masa. Sincronizat la o imprimanta 3D, terminalul va putea fi folosit in viitor pentru a da comanda de printare pentru un anumit obiect, doar pornind de la imaginea captata de webcam si bazele de date existente online.

Camera 3D va putea fi folosita si pentru a monitoriza modul in care elevii citesc un text, pot analiza viteza si pot vedea exact la ce cuvinte se impotmolesc si deci unde este nevoie ca elevul sa mai lucreze.

Webcam-ul performant nu va fi insa usor de construit si mai ales de integrat in laptop-urile subtiri, iar principala greutate este sa fie construite camere cu super rezolutie care sa detecteze obiecte intr-un camp vizual foarte apropiat de camera.

Pentru inceput aceste camere vor fi externe, iar apoi vor fi integrate in laptop-uri si apoi in tablete.