Algoritmii Facebook au reusit sa starneasca o controversa in Franta dupa ce unui user al retelei i s-a recomandat sa citeasca Mein Kampf de Hitler. Acesti algoritmi aleg automat sugestii de carti in functie de temele care apar des si de cuvintelw-cheie cautate de diversi utilizatori, iar Facebook a spus ca va avea grija ca aceasta opera scrisa acum noua decenii sa nu mai apara in sugestiile automate, scrie Le Figaro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un francez a povestit unui ziar local ca pe profilul de Facebook i-a fost recomandata cartea Mein Kampf, alegerile automate facute de Facebook avand la baza ce au mai cautat alti useri si teme similare cu cele din Mein Kampf. Acel user citise spre exemplu alte carti din aceeasi perioada si acesta e unul din motivele pentru care a aparut si cartea lui Hitler.

Utilizatorul spune ca este total contra extremei drepte si s-a aratat suparat ca pentru Facebook, Mein Kampf este o carte ca toate celelalte.

Facebook France spune ca, dat fiind caracterul cartii, va avea grija ca pe viitor ea sa nu mai fie recomandata automat userilor. Pe de alta parte, pagina de pe Facebook a Mein kampf, cu descriere de pe Wikipedia, va exista in continuare. Peste 29.000 de useri au dat Like pe pagina.

Pana in 2016, statul regional Bavaria detine drepturile pentru "Mein Kampf" ("Lupta mea"), redactat de Adolf Hitler in timp ce se afla in inchisoare, in 1924, dupa o tentativa de puci.

Pana in prezent, Bavaria a blocat orice reeditare partiala sau integrala pentru a evita o eventuala exploatare a textului in scopuri neo-naziste.