In Vietnam a intrat in vigoare o lege care interzice bloggerilor dar si celor care folosesc retele sociale, sa posteze informatii critice la adresa guvernului sau link-uri la stiri, legea permitand doar schimbul de informatii personale, scrie BBC. Vietnamul este intre cei mai mari zece "inamici ai internetului", autoritatile comuniste suprimand tot ce pot.

Noua lege "Decretul 72" interzice postarea pe bloguri si pe retelele sociale a informatiilor actuale de interes general si a link-urilor la stiri. Practic este permisa doar partajarea de informatii personale despre useri. Legea interzice publicarea de material care exprima opozitia fata de guvernul vietnamez sau care "dauneaza sigurantei nationale".

SUA si diverse asociatii au criticat legea care incalca libertati fundamentale ale omului si lasa deciziile la discretia guvernului, textul fiind interpretabil. Vietnamul are 30 de milioane de utilizatori de internet, astfel ca numarul celor afectati este imens.

In plus, Vietnamul cere, pentru a controla cat mai bine continutul, ca toate companiile straine care au operatiuni online in tara asiatica sa aiba macar un server acolo.

Vietnamul este printre tarile cu cei mai multi bloggeri si activisti online aflati in prezent dupa gratii: 35 de persoane.