Grupul japonez de electronice Sharp si-a deschis birou de reprezentare in tara noastra, activitatile fiind pana acum controlate de o entitate de la Viena. Compania are acum 2% din piata televizoarelor si vrea sa ajunga la 5%, preturile TV-urilor marcii fiind cuprinse intre circa 700 lei si 60.000 lei (pentru un model urias cu ecran de 90 de inch). Sharp are afaceri anuale de 20 miliarde euro si 59.000 de angajati.

Sharp deschide reprezentanta in RomaniaFoto: Sharp

Sharp era acum un deceniu cunoscuta pentru telefoanele mobile foarte avansate pentru vremea aceea, insa in ultimii ani marca a fost mai putin prezenta in atentia publicului. In aceste conditii, concernul japonez a decis sa intre cu un birou de reprezentare la care vor lucra patru oameni ce vor coordona operatiunile de vanzare si relatiile cu dealerii.

Biroul din Romania a fost descvhis foarte tarziu in comparatie cu alte tari din regiune unde Sharp e prezenta (spre exemplu in Polonia din 2000 si in Cehia din 2007). Reprezentantii companiei admit ca s-au facut greseli in trecut si ca biroul regional nu a inteles foarte bine piata romaneasca, dar spera sa recupereze terenul pierdut.

Sharp vrea dublarea cotei la TV-uri

Sharp vrea dublarea cotei la TV-uri

Foto: Sharp

Televizoarele sunt segmentul de baza pentru Sharp, reprezentand 60-70% din vanzarile pe plan mondial. Compania se pozitioneaza in zona premium si in cea cu ecrane mari, de peste 39 inch. Exista si televizoare mai mici, cele cu ecrane de 22 inch costand de la 700 lei. Cel mai scump model este 3D LED AQUOS care dispune de ecran de 90 inch si costa circa 60.000 lei. Compania a vandut cinci exemplare din iulie si pana in prezent pe piata locala.

Pentru Romania, compania ar vrea sa ajunga la cifre anuale de vanzari de 8-10 milioane euro, iar ca si cota de piata pe segmentul principal de TV-uri, vrea sa ajunga de la 2%, la 5%. Anul trecut s-au vandut in Romania circa 700.000 de televizoare din toate marcile.

Sharp vinde si sisteme audio, frigidere, cuptoare cu microunde si sisteme de aer condionat si de purificare a aerului. Pe plan mondial compania are afaceri de 20 miliarde euro, din care circa un miliard in Europa, in timp ce numarul de angajati in lume este de circa 60.000, din care 3.600 in Europa.

Pe continent, Sharp are trei fabrici: una de TV-uri in Polonia, una de panouri solare in Marea Britanie si una de copiatoare si imprimante, in Franta. Sharp e cunoscuta pentru faptul ca furnizeaza ecrane pentru Apple, insa in ultimii ani compania a avut rezultate financiare slabe, acumuland pierderi de 7 miliarde euro.

Totusi, in ultimul trimestru Sharp a anuntat pierderi de circa 140 milioane euro, ceea ce reprezinta o imbunatatire neta fata de miliardul de euro pierdut in Q2 2012.