Combinatia fonetica dintre smartphone si tableta a dat cuvantul phablet care se refera la terminale cu ecrane intre 5 si 6,9 inch, prea mari pentru a fi smartphone-uri si prea mici pentru a fi tablete. Acest segment, in care se incadreaza si Samsung Galaxy Note, a devenit extrem de popular in Asia si clar merita luat in seama. De ce explodeaza vanzarile segmentului phablet si care este scurta lui istorie puteti ctiti in articol.

Samsung Galaxy Note 2Foto: Samsung

Un segment aflat la granita dintre telefon si tableta

Smartphone-urile au in general ecrane intre 4 si 5 inch, iar cele mai mici tablete au ecran de 7 inch, insa intre 5 si 7 exista o categorie care, neluata in seama acum doi-trei ani, devine prolifica acum, mai ales in Asia.

In Asia, aceasta categorie si-a gasit in ultimele luni un numar dublu de clienti fata de tabletele clasice, iar lucrul este iesit din comun si foarte diferit fata de Europa. La noi segmentul phablet e reprezentat mai ales de Samsung Galaxy Note si de noul Galaxy Mega, insa aceste device-uri, desi puternice ca procesor, au o serie de dezavantaje.

Ecranul, mai ales cand este de peste 6 inch, le face greu de utilizat cu o singura mana si de cele mai multe ori nu incape in buzunarul de la pantaloni. Au fost criticate si pentru ca nu ar avea o tinta clara in piata fiindca sunt smartphone-uri "supradimensionate" dar nici tablete nu pot fi numite, fiindca sunt mici fata de cele mai populare tablete. In plus, nici nu sunt ieftine, pretul "la liber" trecand de 500 de euro la modelele de top.

Totusi, dupa cum explica The Guardian, segmentul phablet e extrem de popular in Asia unde modul de utilizare difera fata de Europa si multi vor neaparat un ecran mai mare fiindca au nevoie sa lucreze pentru serviciu in timp ce sunt pe teren, in miscare, iar un ecran mai mare ajuta mult cand e vorba de diverse aplicatii migaloase. In plus, unele terminale au stylus ce permite luarea de notite sau desenarea unor schite, totul mult mai usor decat pe un ecran de 4-4,5 inch.

In plus, consumul de continut video este mare in Asia de Sud-Est, iar terminalele cu ecrane mai mari decat smartphone-ul permit o experienta mai placuta de vizualizare.

Phablet, scurta istorie

Termenul a aparut inca din 2008, dar primul "phablet: cu volume mai importante a fost Dell Streak care avea ecran de 5 inch si in 2010 cand fusese lansat era prezentat ca tableta. Modelul nu a avut succes, era scump (in Romania costa spre exemplu peste 2.500 lei) si vanzarile au fost mici si din cauza performantelor tehnice slabe.

Samsung a fost "locomotiva" segmentului cu al sau Galaxy Note a carui prima generatie a aparut in 2011, alte companii de traditie au scos modele precum Sony Xperia Z Ultra (6.44 inch) si Asus FonePad, iar mai nou si companiile chineze ZTE si Huawei au intrat pe segment.

Ca si piete unde "phabletele" s-au descurcat cel mai bine trebuie mentionate tari avansate tehnologic precun Coreea de Sud, Singapore si Hong Kong, insa acum volumele generale cresc datorita adoptiei deosebit de mare in China si India unde au aparut si versiuni mai ieftine, de sub 200 euro care sunt mult mai accesibile decat marcile consacrate.

Cert e ca phabletele nu pot fi ignorate. Pentru multi sunt mari si greoaie, din cauza ca nu pot fi tinute in mana, dar cei mai optimisti spun ca producatorii de imbracaminte vor face buzunare mai mari special pentru ca aceste terminale sa incapa in ele.