​Sony a lansat doua camere foto, similare ca design unor obiective, ce se pot atasa la smartphone pentru a permite realizarea unor poze de calitatea celor facute cu DSLR-urile. Lansarea a fost facuta la targul IFA Berlin, iar una dintre camere are zoom optic 10x, in timp ce cealalta are senzor de 20,2 MP. Preturile nu sunt mici insa, cea mai scumpa costand in jur de 470 euro.

Sony DSC QX100Foto: Sony

Sony a lansat la targul IFA Berlin camerele foto DSC-QX10 și DSC-QX100 care se pot conecta la smartphone prin WiFi si permit userilor sa faca fotografii profesioniste cu telefonul. Aceste dispozitive sunt prezentate ca accesorii premium pentru noul telefon Xperia Z1 lansat de companie,

Desi ca design sunt similare obiectivelor foto, DSC-QX10 și DSC-QX100 sunt de fapt camere foto cu funcționalități complete, spune compania.

Cyber-shot DSC-QX100 dispune de un senzor cu 20.2 megapixeli efectivi. Camera surprinde fotografii cu un nivel scăzut al zgomotului de imagine, chiar și în condiții de iluminare scăzută – scene care ridică dificultăți camerelor încorporate de telefoanele mobile. Zoom-ul optic este 3,6x

Cu o greutate de 105g (incluzând bateria și cadrul MicroDS), camera DSC-QX10 încorporează un senzor de 18.2 megapixeli efectivi și este echipată cu obeictivul Sony G. Având un zoom optic 10x, DSC-QX10 este util pentru prim-planuri, dar și pentru a surprinde elemente aflate la o distanță considerabilă.

Sony_DSC-QX10

Sony_DSC-QX10

Foto: Sony

Preturile nu sunt mici: spre exemplu in Marea Britanie QX100 costa echivalentul a 470 euro, iar QX10, circa 210 euro. BBC citeaza analisti care spun ca exista si dezavantaje fiindca multora le va fi greu sa poarte cu ei obiectivele, iar telefonul este destul de greu de tinut cu camera atasata. In plus, cei care folosesc de mult timp DSLR-uri ar putea sa considere ca nu e comoda utilizarea sistemului propus de Sony, iar pretul este si el un inconvenient.

Prin adaptorul inclus în pachet, noile camere pot fi atașate ușor celor mai populare modele de smartphone (cu lățime între 54-75mm și grosime de 13mm). Conexiunea intre smartphone si camera se face prin WiFi sau NFC.

Ecranul telefonului poate fi utilizat pentru a vizualiza fotografiile, a ajusta setările și pentru a partaja imaginile realizate folosind orice aplicație dedicată.