Ray Dolby, fondator al Dolby Laboratories si inventator al sistemului de reducere a zgomotului de fond care ii poarta numele, a murit in SUA la varsta de 80 de ani, bolnav de Alzheimer si leucemie. Dolby le-a dat regizorilor tehnologii sofisticate prin care sunetul a putut primi o intensitate emotionala similara cu cea starnita de imagini, scrie The New York Times.

Ray Dolby (1933-2013)Foto: Dolby Labs

Numele Dolby este sinonim cu sunetul de inalta definitie, iar el a primit pentru munca sa premii prestigioase precum Oscar, Grammy si Emmy. Dolby a studiat fizica si ingineria si a fondat in 1965 Dolby Laboratories, introducand in scurt timp tehnologii care redau un sunet mai "curat", eliminand pe cale electronica suparatorul zgomot de fond caracteristic inregistrarilor pe caseta.

Dolby System creat de Ray Dolby a fost adoptat in anii 70' de marile studiouri de filme si folosit in celebrul film Portocala Mecanica (A Clockwork Orange) din 1971

In 1976 sediul companiei s-a mutat in San Francisco, iar faima ei a crescut dupa rezultatele din "Razboiul Stelelor" si "Intalniri de gradul trei" in care s-a folosit sistemul Dolby Stereo de inregistrare tip multicanal. Apoi, in anii 80' Dolby a introdus tehnologia surround sound folosita in televiziune, CD-uri si DVD-uri. Acest sistem da spatialitate sunetului, punandu-l pe ascultator in centrul perimetrului sonor.

Dolby a fost timp de 44 de ani, pana in 2009, sef al board-ului companiei, dar in 2011 s-a retras din cauza problemelor de sanatate.