Cativa angajati ai serviciului american de securitate NSA au folosit tehnica avansata de la serviciu pentru a-si spiona partenerii de viata, a admis NSA intr-o scrisoare trimisa unui senator. Primele informatii despre aceste practici au aparut in august, iar NSA confirma ca au existat 12 cazuri, informeaza PC World. NSA este in mijlocul imernsului scandal de spionaj international scos la iveala de Edward Snowden.

Un senator pe nume Charles E. Grassley a solicitat si a si primit de la inspectorii NSA o scrisoare legata de cazurile in care aparatura sofisticata de urmarire a fost utilizata de angajati NSA in scopuri ce nu au nicio legatura cu siguranta nationala.

In zece ani au existat 12 cazuri in care aparatura NSA a fost folosita pentru spionarea unor persoane care nu prezentau vreun pericol pentru siguranta nationala a SUA si, mai mult, era cetateni americani, in contextul in care NSA a spus ca nu monitorizeaza comunicarile unor cetateni americani.

De exemplu, un angajat a urmarit timp de cinci ani convorbirile telefonice a noua femei de nationalitate straina ce locuiau insa in SUA. Acelasi angajat a urmarit si comunicarile unei persoane de nationalitate americana

Un alt angajat a vrut in 2004 sa stie tot ce s-a vorbit de pe telefonul fix de acasa dar si de pe "mobilul" prietenei si, desi sistemul a blocat cautarea, fiind vorba de cetateni americani, angajatul a putut afla o multime de informatii despre cei cu care fata a vorbit.

Generalul Keith Alexander, director al NSA, a spus, in cadrul unor audieri in Senat, ca nu sunt decat 12 cazuri intr-un deceniou, ceea ce inseamna cam unul pe an. El a tinut sa sublinieze ca e vorba despre un numar mic de cazuri si nu despre mii de abuzuri si incalcari ale regulamentelor, cum a scris presa.