​Ochelarii computerizati ai Google sunt in prezent testati de 8.000 de "exploratori", iar de acum incepe sa creasca si numarul de aplicatii disponibile, dar si domeniile in care Glass vor putea fi utili. Acesti ochelari care vor costa cel mai probabil peste 500 de dolari pot fi ajutor pentru chirurgi, pot fi folositi de retaileri pentru a-si promova produsele dar te pot ajuta si sa iti repari masina.

Ochelarii Google GlassFoto: Captura YouTube

Ochelarii de 43 de grame sunt inca in stadiul de concept, fiind testati de 8.000 de exploratori care au dat 1.500 de dolari pe prototip. Lansarea ar trebui sa fie in prima parte din 2014, pretul de vanzare nefiind comunicat, insa banuiala este ca va fi undeva in jurul a 400-500 de dolari.

Din aceasta luna, Google mai face un pas catre aducerea Glass spre un numar mai mare de oameni, facand un update de soft si incepand un proces de review al aplicatiilor create pentru acest simbol al "computerelor la purtator", o tendinta care se va manifesta in urmatorii ani prin diverse obiecte precum ceasuri sau alte mici terminale ce se pot conecta la internet si pot face foto si video.

Cu Glass se pot face insa mai multe lucruri, iar diverse companii vin cu concepte variate despre cum pot fi utili acesti ochelari. Spre exemplu, Philips si Accenture au prezentat un film demonstrativ despre cum Glass pot fi un ajutor pentru chirurgi, in timpul unei operatii, pe lentila aparand diverse date despre starea bolnavului, doctorul nemafiind nevoit sa se uite in monitoare.

O alta aplicatie iti permite sa vezi pe Glass un mic ghid de remediat probleme care apar la automobil. Evident ca un astfel de ghid nu transforma user-ul in mecanic auto, insa poti vedea manualul pe Glass in timp ce incerci sa remediezi problema.

Apoi, Glass poate fi ideal pentru retailerii care vor sa-si promoveze diverse produse, insa marea provocare este sa se gaseasca un mod cat mai putin suparator de promovare.

O alta idee interesanta vine de la compania Sherwin Williams care permite posesorilor de ochelari Google sa faca poze cu ei si apoi sa le trimita serverelor companiei unde culorile din poze sunt comparate cu vopsele vandute de companie pentru ca omul sa stie exact ce nuanta trebuie sa cumpere de la cel mai apropiat magazin. Aplicatia e buna pentru cei care vor sa-si renoveze casa si vor exact o anumita nuanta de culoarer

In afara de aplicatii serioase, multi dezvoltatori fac jocuri pentru acesti ochelari, inclusiv firma romaneasca Advanced Mobile Applications.

Concluzia este ca ochelarii mai trebuie testati si imbunatatiti pentru a fi vanduti "in serie", iar pretul va trebui si el sa scada.

Ochelarii Google Glass au un ecran integrat de 640x360 de pixeli, - echivalent cu un monitor HD de 25 de inci vazut de la 2,5 metri - si folosesc o tehnologie de transmitere a sunetului prin vibratii ale oaselor capului.

Noul gadget integreaza o camera de 5 megapixeli capabila sa inregistreze clipuri video HD 720p, spatiul de stocare este de 16 GB, iar bateria ar trebui sa tina o zi de utilizare. Totusi, testele au arata ca la folosiri intense bateria tine sub cinci ore.

Incarcarea ochelarilor se face prin intermediul oricarui cablu cu mufa microUSB, iar conectarea la internet se face fie prin WiFi, fie prin Bluetooth si orice telefon compatibil. Legatura cu smartphone-urile este mentinuta printr-o aplicatie numita MyGlass.

Ideea Philips Healthcare

Review al Engadget

Analizand o zi Glass (film al The Verge

Povestea unui "explorator" Glass

Un scurt clip oficial

Cum sa alegi vopseaua potrivita