​Grupul GECAD a vandut compania de IT Avangate catre fondul de investitii Francisco Partners, iar Radu Georgescu, dupa acest al treilea mare "exit" porneste in construirea unei companii care sa devine mare si spectaculoasa, a spus cunoscutul antreprenor, intr-un interviu pentru HotNews.ro. El spune ca nu stie inca ce companie va fi, insa acum cantareste optiunile si admite ca drumul va implica si esecuri "Pentru o poveste de succes sunt langa ea inca noua rateuri".

Radu GeorgescuFoto: GECAD

Vlad Barza: De ce ati decis sa vindeti Avangate? Nu mai era potential de crestere in aceasta forma sau pur si simplu era vorba de o noua provocare?

Radu Georgescu: O companie nu se vinde cand nu mai are potential de crestere pentru ca daca incerci sa vinzi o companie cand nu mai are potential, nu ti-o cumpara nimeni. O companie se vinde cand potentialul de crestere este foarte marie, pentru ca atunci lumea e dornica sa o cumpere. Asa s-a intamplat si la noi. Avangate era pe un traseu de listare pe NASDAQ, a existat un foarte mare interes pentru companie fiindca a crescut foarte mult. Interesul a fost atat de mare in jurul Avangate incat am decis ca este un foarte bun moment sa discutam si sa vedem daca exista un potential cumparator care sa ofere suficienti bani si sa fie si un partener bun care sa ajute Avangate sa creasca mai bine si sa se listeze mai bine. Sunt foarte convins ca Francisco Partners este exact ce trebuie: a platit pretul corect si va ajuta compania sa creasca la nivelul urmator si o va ajuta mai mult decat am fi putut sa o ajutam noi sa se coteze in conditii excelente pe NASDAQ.

Vlad Barza: Despre pret ne puteti spune ceva, macar o suma estimativa?

Radu Georgescu: Nu

Vlad Barza: Ce urmeaza pentru Avangate, din ce a promis noul proprietar, macar ca linii mari de dezvoltare?

Radu Georgescu: Eu pot sa comentez doar ce urmeaza pentru mine. Pentru Avangate, din ce stiu eu, noii proprietari au luat compania asa cum este si nu au modificat nimic. nici la strategie, nici la management nici la echipa totala. Eu nu mai am nicio implicare la Avangate, dar din ce inteleg, ea isi continua drumul spre listarea pe NASDAQ si continua aceeasi strategie.

Vlad Barza: In ultimii ani s-a vorbit despre listarea Avangate, insa nu s-a intamplat nimic. De ce?

Radu Georgescu: Orice companie se listeaza la momentul potrivit, de catre proprietarul oportun, iar Avangate in permanenta a avut in plan sa se listeze in 2015. Am spus ca nu se va lista nici in Londra, nici in Bucuresti, nici in Varsovia, ci in SUA, pe NASDAQ. De aceea am si mutat sediul in SUA, pentru ca daca acolo vrei sa o cotezi, acolo trebuie sa aiba sediul.

Vlad Barza: Ce veti face de acum inainte pe partea de business. O noua companie construita de la zero?

Radu Georgescu: Grupul GECAD mai are investitii si urmeaza sa le urmarim pe toate. Pe de-o parte, investitiile exidente trebuie sa creasca si sa fie profitabile si pe de alta parte trebuie sa apara alte investitii. Noi monitorizam in continuare tot ce inseamna start-up, investim in start-up-uri mai mici si mai mari si facem lucrul asta, monitorizam tot. Sunt foarte activ pe piata de angel investment, pe partea de venture capital in zona asta a lumii si ne uitam in permanenta la oportunitati.

Vlad Barza: Trebuie sa ne asteptam la o noua companie care la fel sa creasca in cativa ani.

Radu Georgescu: Da, fara indoiala, n-as mai fi aici altfel, pentru asta traiesc.

Vlad Barza: Deci asta este si filosofia pe care o aveti, sa urmeze un exit cand compania este destul de mare, nu sa stati 25 de ani la aceeasi companie...

Radu Georgescu: Da, mereu am spus asta. Ce stim noi sa facem este sa incepem companii si sa le trecem prin primul ciclu, eventual primele doua cicluri. RAV si ePayment le-am trecut prin primul ciclu, cu Avangate au fost doua cicluri. Ne pricepem la primele cicluri, nu ne dorim sa fim implicati in urmatoarele cicluri de afaceri, adica in cele mari.

Vlad Barza: De ce nu ajungeti si la ciclurile mari?

Radu Georgescu: Pentru ca fiecare trebuie sa se concetreze pe ce stie mai bine, noi stim cel mai bine sa facem lucrul asta. Daca incerci sa le faci pe toate, ai foarte mari sanse sa ratezi tot, insa daca te concentrezi pe ce faci cel mai bine si pe ce iti palce cel mai mult, ai sanse mari sa reusesti.

Vlad Barza; Banuiesc ca greu de spus fiindca e prea devreme, insa s-a nascut compania din care veti face exit peste cativa ani?

Radu Georgescu: Pentru o poveste de succes sunt langa ea inca noua rateuri. Daca te uiti si spui "ia uite, un succes, doua trei"...langa toate astea sunt cel putin 30 de esecuri.

Vlad Barza: Dar carei companii ii veti dedica timpul pe care pana acum il alocati Avangate?

Radu Georgescu: Urmeaza sa investim in alte companii. Vom mai investi in zece companii din care sa iasa inca una foarte mare, foarte spectaculoasa. Nu stiu sa spun nici care sunt acelea si nu vom investi maine, ci pe masura ce le vom gasi.

Despre Radu Georgescu

Radu Georgescu este unul dintre cei mai cunoscuti antreprenori romani si a fondat GECAD Group la inceputul anilor 90.

In ultimii 21 de ani (1992-2013) a fost implicat intr-o serie de aproape 30 de companii, cele mai multe start-up-uri. Radu a reusit in 2003 sa incheie primul exit important, de anvergura internationala, cand a vandut RAV Antivirus catre Microsoft. Tehnologia de securitate si echipa responsabila cu dezvoltarea acesteia in cadrul Microsoft provin din RAV.

Dupa vanzarea de succes a RAV Antivirus, Radu s-a implicat in mai multe business-uri tehnologice printre care ‘GECAD ePayment’, una dintre primele initiative importante din industria eCommerce din Romania, ‘Avangate’, un furnizor global de solutii eCommerce pentru companiile de software, si ‘Axigen’, o tehnologie inovatoare de tip mail server.

In afara acestor companii, Radu Georgescu a investit in cateva alte tehnologii si start-up-uri Internet si, recent, a devenit membru in Board of Advisors al Smart Bill, elefant.ro si Mavenhut.

Al doilea exit major al ‘GECAD Group’ a avut loc in 2010, cand MIH/Naspers a achizitionat ‘GECAD ePayment’ pentru a implementa tehnologia dezvoltata in Romania in mai multe tari din regiune, sub brandul PayU.

Radu Georgescu este membru activ al ‘VentureConnect’, o initiativa menita sa gaseasca investitii pentru tineri antreprenori, dar este, de asemenea, unul dintre fondatorii TechAngels, prima comunitate de "angel-investors"din Romania. Totodata, Radu este implicat in activitatea ANIS, Asociatia Nationala ce reprezinta interesele companiilor de software.