Avangate, compania pe care grupul GECAD a vandut-o fondului de investitii Francisco Partners, va beneficia de o puternica infuzie de capital, iar numarul de angajati va creste cu cel putin 50%, a spus pentru HotNews.ro, Carmen Sebe, director operational al companiei. Intra in articol pentru a citi pe ce piete vrea sa intre compania, ce planuri mai sunt cu listarea in SUA si cu ce se ocupa exact Avangate, o companie care ajuta producatorii de soft sa-si vanda produsele.

Carmen SebeFoto: Avangate

Luni, grupul GECAD condus de Radu Georgescu a anuntat ca vinde Avangate catre un fond de investitii american, anuntul fiind catalogat de multi ca "tranzactia anului in IT" Nu s-au comunicat sume, insa e de asteptat sa fie vorba de multe milioane de dolari, mai ales ca vorbim de o companie aflata in drumul spre listarea la bursa NASDAQ.

Avangate, desi are ca si clienti mari companii de soft, este putin cunoscuta publicului larg fiindca serviciile sale sunt specializate si nu sunt vizibile pe monitor la o tranzactie online, insa sunt esentiale pentru realizarea tranzactiei.

In discutia cu Carmen Sebe, director operational al companiei, am atins mai multe teme legate de Avangate si viitorul ei.

Despre discutiile cu noul proprietar

"Discutiile cu Francisco Partners au inceput in 2012, este un domeniu fierbinte cel al comertului online si americanii vor sa investeasca fiindca vorbim de un domeniu unde trebuie sa ai vechime si sa fi rulat cativa ani un sistem care a mers excelent"

Sebe spune ca Francisco este unul dintre fondurile cu un renume excelent si cu experienta in domeniu.

Avangate, in cifre. Prezent si viitor

Compania are 150 de angajati, din care 120 sunt in tara, 15-20 sunt in SUA, iar restul sunt in Germania, Olanda si Taipei. Interesant este ca unii dintre ei lucreaza de acasa. Compania este inregistrata din ratiuni fiscale in Olanda, iar sediul este in SUA.

Compania nu a facut publice cifrele de afaceri, insa directorul operational spune ca anual veniturile cresc cu 60-70%

Noul proprietar a promis o infuzie de capital puternica, iar asta se va traduce si in cresterea numarului de angajati. "E de asteptat ca la anul sa se adauge 40-50 de oameni in Romania, iar in SUA ar trebui sa ne asteptam la dublarea efectivelor", spune Carmen Sebe.

O noua directie: Asia

Fondul de investitii care a preluat Avangate nu va face schimbari masive de strategie, vrea sa mentina actuala echipa de conducere, insa o directie interesanta este indreptarea catre Asia, tinta fiind China. "In China sunt foarte multe companii de software si ca atare sunt clientii nostri pentru ca fac software in China si il vand pe plan international".

Sebe precizeaza ca nu va reprezenta o problema faptul ca in China sunt multe atacuri informatice, deoarece clientii Avangate, cum ar fi companiile de software, fac programele in China, insa le vand in America unde tranzactiile se fac in siguranta "Cei din China nu prea cumpara cu cardul si nu prea platesc pentru soft"

Legat de intrarea pe alte piete, compania si-a propus continuarea expansiunii in America de Nord si in Europa de Vest, dar si pe alte piete emergente cum ar fi America Latina sau India unde in momentul de fata prezenta ei este mai restransa.

Listarea nu se va produce mai repede de doi ani

Pentru Avangate tinta de listare pe NASDAQ era anul 2015 cand compania se afla sub "umbrela" GECAD. Ce se schimba acum, sub noul proprietar?

"Listarea nu e o chestie de un - an doi, doar doi ani dureaza sa pregatesti dosarul. Iti trebuie un anumit nivel al veniturilor si trebuie sa lucrezi la foarte multe elemente. In afara de asta, astazi nu putem comenta legat de momentul in care listarea ar avea loc, sau legat de alte optiuni strategice, deoarece va dati seama ca exista multi factori care influenteaza aceste optiuni, printre care si conditiile de piata. Acestea fiind spuse, achizitia si investitia din partea Francisco Partners vor accelera drumul catre diverse variante, printre care si listarea la bursa".

Cand se vor vedea primele mari schimbari ca urmare a tranzactiei anuntata luni? E greu de spus, explica directorul operational, fiindca in general in sase luni se fac investittiile necesare pe partea de resurse, oameni, sisteme si locatii, iar realist vorbind, rezultatele se vad dupa un an.

Cresterea afacerilor este prioritara, nu revenirea pe profit

Fondurile de investitii preiau companii nu pentru a le tine la nesfarsit, ci pentru a le vinde in cativa ani, in general cand devin mai mari si aduc castiguri. Nu se stie ce se va intampla cu Avangate, insa noul proprietar este multumit ca afacerile cresc consistent de la an la an si nu a pus pe primul plan profitabilitatea.

Carmen Sebe spune ca si pentru anul in curs se asteapta o crestere a cifrei de afaceri cu 60-70%, insa interesant este ca firma nu asteapta profit si nu este presata sa treaca pe profit. "N-ai cum sa faci profitabilitate pe crestere fiindca vor fi investitii foarte mari si n-ai cum sa-ti scoti banii asa de repede. Noii proprietari se vor uita in costuri, insa mai repede de un an - doi nu ai cum sa ajungi pe profit".

Pentru Francisco Partners nu este o problema faptul ca Avangate nu a mai avut profit din 2010, atat timp cat afacerile cresc anual cu 60-70% "In general in SUA nu se insista pe profitabilitate in fazele de inceput daca tu ai crestere a veniturilor de 60% de la an la an. Asta e mult mai important si chiar te obliga sa cheltuiesti fiindca banii se vor intoarce undeva in anii viitori. Daca nu cheltuiesti, nu cresti si la fel s-a intamplat si pana acum cu compania: nu ai cum sa cresti daca nu bagi bani. (...) Asta e filosofia americana, e un pic diferita fata de cea conservatoare de aici din Europa. E ca un motoras care te impinge, important e sa faci rost de bani ca sa-fi finantezi costurile si sa poti sa cresti".

Ce face Avangate

Platforma Avangate furnizeaza servicii care nu sunt vizibile pentru un om care cumpara online software, insa e vorba de servicii esentiale pentru desfasurarea fara probleme a unei tranzactii online.

Avangate a creat o platforma internationala de e-commerce prin care ajuta producatorii de software si SaaS ¬ software ca serviciu ¬ sa isi vanda produsele in cloud in orice tara, indiferent de modelul de business (adica produs downloadabil sau nu, licente etc.), indiferent de canalul prin care vinde ¬ direct, prin parteneri sau distribuitori.

Si acest ajutor vine nu numai datorita partii pur tehnice a platformei, dar si datorita serviciilor suplimentare pe care compania le furnizeaza (de la suport clienti la optimizari ale proceselor de vanzare)

Ca si exemple de clienti ai Avangate, in Romania e vorba de Bitdefender, Caphyon, RSJoomla si Oxygen, iar in alte parti ale lumii pe lista ar fi Kaspersky, Abbyy, FICO si iYogi.

Despre Carmen Sebe

Carmen Sebe detine functia de director operational (Chief Operating Officer) in cadrul Avangate, revenindu-i responsabilitati importante la nivel de performanta operationala a Avangate cat si a proceselor de business. Carmen supervizeaza totodata si imbunatatirea rezultatelor clientilor companiei.

Ea are in subordine zona de risk management, cat si sistemul de suport pentru clientii companiei, atat pentru cei directi, dar si pentru cumparatorii finali care achizitioneaza produse software, SaaS si servicii cloud prin platforma Avangate.

Inainte de a ocupa pozitia de COO, Carmen a condus Avangate in calitate de CEO din 2006 pana in 2011. De asemenea, Carmen a fost parte din echipa de management care a obtinut prima runda de investitii din partea Fondului 3TS Cisco in martie 2011.

Carmen Sebe si-a inceput cariera in industria de IT din 1996 si a ocupat prima functie de management in calitate de vendor pentru antivirusul RAV. Ea a condus mai multe companii, printre care si GECAD ePayment.

Carmen are o diploma in Management de la Open University din Marea Britanie si o licenta in Inginerie de la Universitatea Politehnica din Bucuresti.