Cum vede IT-ul romanesc seful unei companii indiene cu 26.000 de angajati si care sunt diferentele fata de celebrul sector IT din India

de Vlad Barza     HotNews.ro
Luni, 14 octombrie 2013, 9:56 Economie | IT


Keshav Murugesh
Foto: ABSL
​India este o forta in IT si acest lucru nu se va schimba prea curand, mai ales ca milioane de oameni lucreaza in sector, iar tara asiatica are si avantajul unei populatii deosebit de tanara, a explicat intr-un interviu pentru HotNews, Keshav Murugesh, seful companiei indiene WNS Global Services. Cum vede el diferenta dintre IT-ul indian si cel romanesc si de ce nu este China o forta in domeniu puteti citi in articolul realizat cu seful unei companii care ajuta multinationalele din diverse domenii sa economiseasca imens.

BPO - Servicii care aduc eficienta marilor corporatii


Keshav Murugesh este seful WNS Global Services, companie cu 26.000 de angajati care activeaza in sectorul BPO care este acronimul pentru Business Process Outsourcing (externalizarea proceselor de business).
BPO este actiunea prin care o companie delega catre alta companie specializata responsabilitatea de a desfasura activitati care, altfel, ar fi procese interne. Spre exemplu, o mare companie angajeaza adesea firme de BPO sa dea telefoane catre clienti, in loc ca acest lucru sa-l faca un departament din compania care a apelat la serviciile BPO.

India - Atuurile IT-ului tin de numerele mari care vor pastra intacta competitivitatea


Segmentul BPO, alaturi de productia de software si hardware fac din intregul sector indian de tehnologia informatiei unul de invidiat cu afaceri anuale de 100 miliarde dolari si posbilitatea atingerii a 300 miliarde dolari la final de deceniu. Sectorul IT din India are 2,8 milioane de angajati directi si peste 8 milioane indirecti, iar ponderea in PIB este de aproape 8%. Ca si companii cunoscute, amintim Infosys si Wipro, iar centrul IT-ului indian este metropola Bangalore.

Totusi, situatia nu este roz. In tarile emergente, iar aici putem include India, dar si Romania, salariile in sectorul IT au crescut si vor mai creste, mari companii fiind tentate sa le paraseasca pentru a merge in tari cu mana de lucru mai ieftina

Se muta companiile de IT din India, in tari cu salarii mai mici?  Seful WNS spune ca e exclus fiindca India are foarte multe atuuri.

"Cel mai mare avantaj al Indiei este populatia foarte mare si mai ales populatia cu studii superioare: 3-3,5 milioane de absolventi de facultate anual, din care o buna parte ajung in IT. In plus, engleza este o limba favorizata in India, iar statul are un imens avantaj demografic fiindca vorbim de tara cu cea mai tanara populatie din lume, varsta medie fiind de 26 de ani. Demografia si educatia sunt atuuri si trebuie spus ca multe companii indiene creeaza locuri de munca si in alte parti ale lumii. Salariile vor creste, dar India va ramane competitiva. Trebuie spus ca si alte tari din regiune sunt putermice pe segentul BPO, cum ar fi statul Filipine", spune seful WNS Global Services.

De ce nu e China un jucator puternic in IT


India este o forta in IT, insa singura tara mai populata ca ea, China, nu si-a facut un renume, fiind cunoscuta in domeniu doar pentru cenzura severa asupra internet-ului. De ce nu e celebra si pentru IT-isti? "Din cauza cunostiintelor slabe de engleza si fiindca statul s-a axat mai mult pe productia de bunuri, nu pe servicii. India s-a axat pe servicii, iar guvernul sustine asta prin diverse programe, asftel ca in randul tinerilor este un domeniu ales adesea", spune Murugesh.

China a ramas in urma si din cauza lipsei de creativitate? "Nu sunt sigur ca e o problema, fiindca multi studenti chinezi sunt la facultati occidentale si, daca se intorc in China, tara va avea mult de castigat. China a ales asadar latura manufacturiera, dovada ca produce iPhone, iPad si multe alte terminale. Totusi, China are mari aspiratii spre IT, iar WNS Global a creat doua noi centre de suport acolo"

IT, mentalitati si moduri diferite de a reusi


Diversele tari au felurite atuuri pentru a reusi in IT: unele se bazeaza pe inginerie, altele au o sete uriasa de a reusi si fac din IT o prioritate

"Sunt o serie de tari deosebit de dornice sa reuseasca, iar aici as pune India, Romania, dar si Filipine, tara care a progresat atat de mult fiindca e extrem de dornica sa reuseasca, iar presedintele tarii spune anual in discursul despre starea natiunii ca IT-ul este viitorul,  Alte tari sunt extraordinar de bune in alte domenii. De exemplu la inginerie, Germania e lider si de aceea multi cumpara trenuri de la Siemens sau masini de la BMW. Fiecare tara a ales sa se concentreze pe domeniile unde este mai buna"
, spune seful WNS Global Services.

Romania vs India - o comparatie

Cand e vorba de IT, intre Romania si india sunt asemanari, insa si mari diferente. In favoarea Indiei este numarul urias de absolventi, Romania are insa salarii mai mari si ramane o piata esentiala pentru companiile din domeniu, inclusiv pentru cea condusa de Keshev Murugash

"Nu vom ajunge sa avem niciodata 10.000 de angajati in Romania sau Polonia, dar sa ajungem de la 500, la 1.000 este mereu o posibilitate. E vorba de ordinul de marime. Romania are 200.000 de absolventi/an, India trece de 3 milioane. Apoi salariul  net de intrare in IT este de 4.000 dolari/an in India, iar in Romania de 7.500 dolari"
.

Chiar daca multe lucruri sunt ieftine in India, cu salariul de intrare viata nu e usoara fiindca inflatia este in general de 10%, la alimente de 20%,  in Bombay se gasesc cateva dintre cele mai scumpe proprietati din lume, iar scolile private sunt foarte scumpe, explica seful companiei de BPO.

Progresele salariale sunt insa greoaie "De la 4.000 dolari/an la 8.000an dureaza multi ani, iar de la 8.000 la 60.000 dolari/an, adica un salariu precum in SUA - va dura si mai mult", spune seful WNS.

Dar chiar si cu progresele salariale lente, IT-ul ramane o industrie de elita cu oameni platiti mult peste medie si cu influenta importanta asupra altor industrii.

"Industria IT a creat un stil de viata plin de succes nu doar pentru cei care lucreaza in domeniu, ci si pentru cei din industriile asociate cum ar fi infrastructura, sau retailul care au explodat datorita progresului facut de industria noastra. Vorbim de o industrie care ajuta si alte industrii sa creasca enorm, iar sectorul IT va avea afaceri de 300 miliarde dolari in India peste sapte ani, triplu fata de prezent", spune seful WNS Global Services.

In jurul Indiei, Sri Lanka are salarii asemanatoare, insa numarul de absolventi este mult mai mic, dar marea vedeta este Filipine, tara  cu 65 de milioane de locuitori, unde sunt salari mai mari fiindca exista foarte multi profesionisti cu accent american.

WNS Global Services - O companie ce permite gigantilor sa se concentreze pe ce trebuie


WNS este una dintre cele mai mari companii de business management procesing, asta insemnand ca ofera suport unor multinationale din cele mai diverse domenii. Acele companii se pot concentra pe activitatea de baza si pe pietele in care sunt prezente, lasand in seama WNS o serie de activitati secundare precum contabilitatea si achizitiile.

Compania are 26.000 de angajati pe plan mondial, din care 20.000 sunt in India, iar 400 in Romania. Din cei 26.000, peste o treime activeaza pe partea de contabilitate, iar o zecime sunt analisti ce preiau datele clientilor si le folosesc pentru a le da acestora analize de business aprofundate. WNS Global Services permite clientilor sai sa isi reduca cheltuielile, sa devina mai eficienti si sa se concentreze pe activitatile de baza.

Printre clienti se numara companii mari de asigurari, aproape toate marile liniile aeriene, banci si companii din domeniul farma.

Ca tari cu cel mai mare numar de angajati dupa India ar fi Filipine, Africa de Sud, Costa Rica, Sri Lanka, Romania si Polonia.

WNS Global Services in Romania  "E o situatia promitatoare fiindca aici functioneaza modelul potrivit si gasim angajati energici si de inalta calitate. Salariile sunt atractive si din punct de vedere al clientilor, iar cunostiintele de limbi exotice europene sunt foarte apreciate de clientii nostri. Conteaza si pozitia tarii, in centrul Europei, iar experientele de aici, lucrand pentru clienti din domeniile contabilitate si finante, au fost pozitive pentru noi". spune seful companiei.

Ca si cifra de afaceri, compania estimeaza o valoare intre 462-478 milioane dolari pentru anul in curs, pe plan mondial.

Keshav Murugesh a fost prezent la Bucuresti pentru conferinta anuala dedicata industriei serviciilor pentru afaceri in Romania, eveniment organizat de Asociatia Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri in Romania (ABSL).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10829 vizualizari

 • 0 (8 voturi)    
  romania - $7500? (Luni, 14 octombrie 2013, 11:07)

  lambda [utilizator]

  "Apoi salariul net de intrare in IT este de 4.000 dolari/an in India, iar in Romania de 7.500 dolari" ... despre ce vorbeste domnul acesta?
  • +5 (5 voturi)    
   E corect (Luni, 14 octombrie 2013, 11:59)

   agp [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   $7500 salariu net anual, adica $625 (cam 2050 lei) lunar. Salariul aceste se obtine la nivel de entry level in IT. Salariul mediu in IT la noi este de 3600 lei/luna
  • +5 (5 voturi)    
   Pe an (Luni, 14 octombrie 2013, 12:00)

   antrax [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   Vine 625$/luna adica aproximativ 460EUR/luna. Ceea ce cred ca-i cat de cat corect, probabil e salariul mediu, luand in considerare mai multe tipuri de pozitii in IT.

   Dar lipseste ceva important, o comparatie intre angajatul indian si cel roman, ca stil de lucru. Si ca dinamica a pietii, cat de des schimba compania.
  • +2 (2 voturi)    
   si eu am citit de 2 ori fraza asta (Luni, 14 octombrie 2013, 12:07)

   Tejveer [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   e vorba de salariu pe un an. deci 7500/12 = 625 pe luna ceea ce pare ok.
  • +1 (1 vot)    
   ~600$ / luna (Luni, 14 octombrie 2013, 12:16)

   Fat-Frumos [utilizator] i-a raspuns lui lambda

   Ei au birourile in bucuresti si probabil aminteste de o medie chiar inferioara a pietii de pe malurile dambovitei :)
 • +1 (5 voturi)    
  România are și câteva avantaje (Luni, 14 octombrie 2013, 16:21)

  SKBjull [utilizator]

  Primul ar fi că este în UE. Pentru clienți care pun accent pe securitate, România va fi întotdeauna o opțiune înaintea Indiei, din cauza legislației armonizate.

  Al doilea avantaj este culmea, mentalitatea. Dacă programatorul român își dă seama de o eroare în cerințele clientului, o semnalează fără să-și pună prea multe probleme existențiale. Cel indian este mult mai reticent în a face așa ceva, nu intru în detalii culturale de ce. Nu mai spun că în general românii tineri din IT chiar au o cultură a muncii.

  Partea cea mai proastă e că de la noi au plecat din țară generații întregi, mai exact decrețeii, care ar fi putut face diferența, dar acum sunt răspândiți în toate colțurile lumii. Revenirea puternică a cererii de ingineri clasici, indusă de dezvoltarea industriei auto, a dus la scăderea numărului celor care se îndreaptă spre IT. Acest lucru e îmbucurător, avem nevoie și de industrie manufacturieră, care să țină ocupați pe cei care nu au putut sau nu au vrut face școală.

  Problema e numărul mare a celor care se îndreaptă în continuare spre tot felul de facultăți cu profil economic sau juridic, deși piața e suprasaturată. Îi sperie pe mulți programa, mult prea învechită și care pune prea mult accent pe matematică.

  Multe companii din domeniu și-ar extinde operațiunile din România, dar devine greu să găsești personal calificat ȘI ieftin. La 2000 de uero pe lună deja nu mai rentează off-shoring-ul din Germania, dacă pui în balanță toate aspectele.
  • 0 (0 voturi)    
   si asta e bine! (Marţi, 15 octombrie 2013, 0:25)

   Cutezatorii2013 [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   > La 2000 de uero pe lună deja nu
   > mai rentează off-shoring-ul din Germania
   >
   Ca membri ai UE ar trebui sa facem aceeasi munca ca neamtul sau francezul si sa fim platiti la fel. Nu ma mai intereseaza sa fim ieftini, ci sa fim buni! Sa facem noi outsourcing in India si Filipine. Sa angajam noi, Romania, indieni iefitini. Asta va fi trendul, spre asta trebuie sa ne orientam si sa pregatim generatiile de absolventi.
  • 0 (0 voturi)    
   Mici corectii (Luni, 21 octombrie 2013, 6:59)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui SKBjull

   Si in auto si in alte domenii se merge pe eliminarea cat mai mult a muncii manuale.

   In functie de calificare, un programator neamt priceput poate sa coste angajatorul si 10K EUR pe luna (cu toate taxele si impozitele), si in plus legislatia muncii nu e foarte prietenoasa pt. angajator (sa dai afara un om lenes in Germania e criminal de dificil). Pe de alta parte, cand angajezi un om departe de echipa core, eficienta acestuia e oricum mai redusa decat dac-ar fi colocat cu restul echipei. Totusi, chiar si la 3K EUR pe luna sa angajezi un roman foarte priceput in RO vs sa angajezi un neamt la fel de calificat in DE inca renteaza.
 • +2 (2 voturi)    
  bula indiana (Luni, 14 octombrie 2013, 23:39)

  Ed___ [utilizator]

  Dacă chinezii s-au mai oprit din făcut copii, India încă explodează pentru că fac 5-10 copii. Şi când emigrează primul lucru este să facă 2 copii.
  Ce tot laudam india atat, cand au defrisat toate padurile ??
  si pun presiune pe piata muncii mondiale pentru ca se multumesc si cu 100 euro pe luna, pentru ca dunt sute si sute de milioane si nu au nici wc in curte.
 • +2 (2 voturi)    
  India e o gluma proasta (Marţi, 15 octombrie 2013, 12:44)

  unnecunoscut [utilizator]

  Oricine a lucrat vreodata cu Indieni nu va mai apela la ei a doua oara. Sunt lenesi si neseriosi si o spun din experienta proprie.
  • 0 (0 voturi)    
   Depinde ce le dai de facut (Miercuri, 16 octombrie 2013, 8:53)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui unnecunoscut

   Da-le o chestie repetitiva, care sa nu ceara creativitate, si ti-o fac - poate in de doua ori timpul necesar, dar o fac.

   Pentru indieni, ritualul dupa care se face ceva e extrem de important. De-aia le e si greu sa faca o treaba pt. care nu e definit un ritual, o procedura specifica, si se si blocheaza cand dau de ceva in afara caii batute.

   Asta e natura culturii lor. Atata vreme insa cat stii la ce sa te astepti, poti lucra cu ei. Evident, nu orice munca e eficient sa fie delegata unor oameni cu acest tip de cultura, dar asta nu-i face neseriosi si lenesi.

   Pe de alta parte, asta explica in buna masura (dupa parerea mea) succesul lor in corporatii. Acolo de obicei e mai important sa respecti procedurile decat sa produci ceva util, ceea ce se potriveste perfect culturii indiene. Cei care nu se potrivesc pe modelul asta de obicei sunt putini.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by