Google si-a modificat, marti, logoul pentru a-l sarbatori pe Friedrich Nietzsche, la implinirea a 169 de ani de la nasterea celebrului filosof german. Noul logo al Google este dedicat lui Friedrich Nietzsche, care a ramas celebru mai ales datorita sentintei nihiliste "Dumnezeu a murit", considerata a fi o critica la adresa crestinismului.

Logo-ul Google care il celebreaza pe Friedrich NietzscheFoto: Hotnews

Friedrich Nietzsche, filosof al culturii, filolog, scriitor, una dintre personalitatile ilustre ale gandirii moderne din secolul al XIX-lea, s-a nascut pe 15 octombrie 1844, la Rocken/Lutzen, in Germania, intr-o familie de pastori protestanti, potrivit editurii Humanitas. Dupa studiile liceale la colegiul din Pforta, urmeaza cursurile universitatilor din Bonn si Leipzig, mai intai la Facultatea de Teologie, apoi la cea de Filologie Clasica, in specialitatea limba si literatura greaca veche, avandu-l ca profesor pe cunoscutul Friedrich Wilhelm Ritschl. Distingandu-se, inca din timpul studiilor, ca un stralucit cercetator, Nietzsche este propus de Ritschl pentru catedra de filologie clasica la Universitatea din Basel, post de profesor pe care il ocupa in 1869, la varsta de 25 de ani, scrie Mediafax.

Din acesti ani dateaza si prietenia lui Nietzsche - el insusi muzician si compozitor - cu Richard Wagner, a carui personalitate, muzica si gandire estetica au avut asupra gandirii nietzscheene o importanta influenta. Decisiv a fost insa pentru aceasta gandire contactul cu filosofia lui Arthur Schopenhauer.

In 1872 ii apare "Originea tragediei", studiu cu un deosebit ecou, iar intre 1873 si 1876, "Consideratii in afara timpului" - o culegere de studii si reflectii filosofice.

Incepand din 1876, starea sanatatii lui Nietzsche se inrautateste mereu. In 1879 renunta la postul de profesor, stabilindu-se alternativ in Elvetia, la Sils-Maria in Engadin, in Italia si in sudul Frantei si consacrandu-se numai scrisului.

Din 1878 dateaza "Omenesc, prea omenesc", iar in 1881 apare "Aurora. Ganduri asupra prejudecatilor moralei", in 1883-1887 "Stiinta voioasa", in 1883-1885 "Asa grait-a Zarathustra", in 1886 "Dincolo de bine si de rau", in 1887 "Genealogia moralei", precum si noi editii ale lucrarilor anterioare. In 1888 este publicata autobiografia sa, "Ecce Homo", iar in 1889, "Amurgul idolilor".

In acelasi an, Nietzsche, grav bolnav psihic, este internat in diferite clinici. Dupa cateva intervale de remisiune, in care se mai ocupa de reeditari, traduceri din operele sale si isi continua corespondenta, moare in 1900, la Weimar.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.