Mozilla lanseaza un soft prin care utilizatorii pot vedea cine si de unde ii monitorizeaza pe internet
Mozilla porneste de la ideea ca un internaut care viziteaza multe site-uri nu stie ce terte parti colecteaza informatii despre activitatea sa in diverse scopuri, mai ales publicitare. Practic lasam "urme digitale" pe care companiile le gasesc pentru a ne afla preferintele si a ne prezenta publicitate.
Si tocmai fiindca multe unelte de tracking fac acest lucru fara a-l instiinta pe utilizator, Mozilla a lansat un add-on care il ajuta sa afle de unde este urmarit si care ste relatia intre tertele parti si site-ul vizitat. Compania spune ca Lightbeam este inca la inceput si ca va fi perfectionat in lunile ce vin. Practic, add-on-ul iti arata prin tabele si grafice de unde esti monitorizat pe web si ce legatura au cei care fac asta cu diversele companii si cu site-urile vizitate.
Mozilla ii incurajeaza pe cei care instaleaza add-on-ul sa aleaga optiunea Share pentru ca apoi informatiile legate de tracking sa poata fi compilate pentru crearea unei imagini de ansamblu a celor are fac tracking si a celor mai active terte parti.
In contextul in care se discuta enorm de spionajul comunicational al NSA si implicatiile sale, Mozilla spune ca a lansat un program care sporeste transparenta pe internet si da userilor posibilitatea de a afla informatii la care nu aveau acces.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
E neamprostie sa te certi cu Firefox-ul, e doar un biet browser. E ca si cum te-ai certa cu un ciocan.
...hai sa-ti dau niste pont-uri.
Mi se pare extrem de ciudat cum cei care folosesc browsere gen Opera, Google Chrome sau, mai grav, Internet Explorer isi pun problema confidentialitatii.
Daca ne uitam putin pe Wiki pe pagina de la Opera Web Browser(toata lumea stie, dar hai sa ne uitam) observam ca in dreptul licentei scrie "Proprietary freeware with open source components". Ce inseamna asta? Ca Opera e un brower propiretar si exceptand engine-ul(webkit care e free software) nu ai acces la codul sursa.
Ce se intampla cand nu ai acces la codul sursa?
Nu ai garantia ca aplicatia care ai instalat-o face doar ce iti zice ca face si nimic mai mult si deci nu iti poate garanta confidentialitatea datelor tale, proprietarul soft-ului putand(direct in binare sau remote) sa instaleze malware, spyware si backdoor-uri.
Acuma sa revenim la subiect. Ghostery e un add-on de Opera si e disponibil si pentru Chrome, Firefox, IE, Safari si altele, deci nu de Opera Inc. ci e facut de cu totul alta companie. In plus, si Ghostery e software proprietar, deci nu ai acces la sursa, ceea ce inseamna ca nu poti stii daca face ce zice ca face, in timp ce LightBeam(Collision) e dezvoltat de Mozilla care-si publica tot codul sursa.
Parerea mea e ca Firefox e cel mai ok browser dintre cele dedicate publicului larg insa niciun browser pe lumea asta nu-ti poate garanta confidentialitate. Din simplu fapt ca niciun calculator conectat la net pe lumea asta nu e invulnerabil sau 100% sigur. Cine nu poate fara Chrome poate sa incerce Chromium, care-i varianta free de Chrome, din care a fost derivat si Google Chrome si care e liber.
Iar daca cineva vrea un browser pe care sa fie cu adevarat anonim poate folosi Tor care ascunde IP, locatie, sistem de operare si cripteaza tot...insa cu un cost foarte scump(Flash, JS, etc).
Mi se pare penibil sa iti pui probleme de confidentialitate si tu sa folosesti pe calculatorul personal Windows...sau MacOS.
Ati incercat AdBlock pentru Chrome sau Firefox. Te ajuta sa respiri. Site-urile fara bannerele de reclame arata cu totul altfel! Chiar si Hotnews arata ... mai bine ;-)))