​Mozilla a lansat Lightbeam, un add-on pentru cei care folosesc browser-ul Firefox, micul soft dand informatii despre terte parti care colecteaza datele de browsing web ale unei persoane. Mozilla a lansat in 2012 add-on-ul experimental Collusion, iar acum acesta e inlocuit de mai performantul Lightbeam care e a doua parte a proiectului derulat de Mozilla, de a face mai transparent browsing-ul web, scrie The Independent.

Mozilla porneste de la ideea ca un internaut care viziteaza multe site-uri nu stie ce terte parti colecteaza informatii despre activitatea sa in diverse scopuri, mai ales publicitare. Practic lasam "urme digitale" pe care companiile le gasesc pentru a ne afla preferintele si a ne prezenta publicitate.

Si tocmai fiindca multe unelte de tracking fac acest lucru fara a-l instiinta pe utilizator, Mozilla a lansat un add-on care il ajuta sa afle de unde este urmarit si care ste relatia intre tertele parti si site-ul vizitat. Compania spune ca Lightbeam este inca la inceput si ca va fi perfectionat in lunile ce vin. Practic, add-on-ul iti arata prin tabele si grafice de unde esti monitorizat pe web si ce legatura au cei care fac asta cu diversele companii si cu site-urile vizitate.

Mozilla ii incurajeaza pe cei care instaleaza add-on-ul sa aleaga optiunea Share pentru ca apoi informatiile legate de tracking sa poata fi compilate pentru crearea unei imagini de ansamblu a celor are fac tracking si a celor mai active terte parti.

In contextul in care se discuta enorm de spionajul comunicational al NSA si implicatiile sale, Mozilla spune ca a lansat un program care sporeste transparenta pe internet si da userilor posibilitatea de a afla informatii la care nu aveau acces.