​Germania vrea sa-si protejeze internetul de spionajul american al NSA, iar Deutsche Telekom sustine o propunere radicala: traficul creat in Germania sa ramana in tara si sa nu mai treaca prin centre de date externe, scrie Reuters. Ideea a starnit controverse, unii spun ca germanii vor propriul internet izolat de restul lumii, precum in Iran, iar altii spun ca ar fi o nebunie ca internetului sa i se puna granite. Totul a pornit de la dezvaluirile legate de interceptarea convorbirilor cancelarului Merkel de catre NSA.

Ce se doreste mai exact? Deutsche Telekom, gigant detinut in proportie de 32% de statul german, ar vrea ca orice comunicare online intre doi oameni aflati in Germania, datele pe care si le comunica, sa nu paraseasca Germania in timpul procesului de trimitere de la un om la altul.

Cand utilizam Gmail, Yahoo!, Facebook sau alte site-uri mondiale datele trec pe la centre speciale aflate in general in nord, in tari precum Finlanda, Suedia, Canada sau SUA. Germanii ar vrea insa sa se ajunga intr-un punct in care, un om care trimite din Munchen un e-mail catre un prieten la Berln, datele care circula intre cei doi sa nu paraseasca Germania pentru a nu mai fi interceptate de servicii secrete straine, explica pentru Deutsche Welle, un reprezentant al companiei.

Ideea este insa costisitoare, implica intelegeri cu alti provideri de internet si are uriase limitari fiindca nu se poate aplica pentru cetatenii germani care acceseaza site-uri gazduite in alte tari, dar nici daca doi clienti ai unor companii germane comunica in alte tari unde pentru date vor fi utilizate retelele mobile din acele state.

In SUA ideea a fost perceputa si comentata intr-un mod radical, chiar exagerat, concluzia fiind ca Germania vrea sa se izoleze de restul internetului mondial si ca strategia aminteste de Iran sau China.

Un specialist american pe probleme de securitate avertizeaza ca un astfel de plan ar insemna o "balcanizare" a internetului, termenul din geopolitica avand un sens peiorativ fiindca se refera la o regiune mare care este fragmentata in state mai mici care nu se inteleg intre ele. In plus, mai spune cercetatorul, exact transparenta si libertatea care au facut ca internetul sa fie atat de popular, vor avea de suferit.

Sustinatorii sistemului spun ca s-ar putea trece la o etapa superioara, extinsa in care datele sa nu iasa din spatiul Schengen, insa pentru asta e nevoie de noi regulamente si de investitii, lucrul parand nerealizabil.

Totusi, pastrarea traficului in Germania nu poate fi facuta pentru cei care acceseaza Google, Facebook si multe alte site-uri internationale. Evident ca nu se pune problema ca nemtii sa nu mai poata accesa aceste site-uri, dar nici companiile nu pot fi obligate sa aiba centre de date in Germania. Masura ar acoperi asadar o mica parte din trafic.

Cei de la Deutsche Telekom spun ca finalitatea tine si de modificarea legislatiei europene de protectie a datelor, astfel incat companii americane de internet care opereaza in Europa sa fie obligate sa respecte legislatia de aici.

Dezvaluirile legate de spionarea telefonului cancelarului Merkel a enervat multa lume in Germania, tara unde legile de protectie a confidentialitatii sunt draconice. In plus, dat fiind trecutul marcat de tragedii legate de supraveghere si politie secreta, spre exemplu STASI, subiectul spionajului comunicational este unul sensibil care infurie multa lume.

Este clar ca ideea sustinuta de Deutsche Telekom, care insa va trebui sa convinga si alti provideri pentru ca ceva consistent sa iasa, va fi greu de pus in practica si prea putin eficienta in raport cu eforturile ce trebuie depuse.

Totusi, nu se poate vorbi de vreo dorinta de izolare a Germania si in niciun caz de un contra-exemplu precum cel al Iranului, tara care a vrut sa se rupa total de internetul global si sa ramana cu un intranet controlat strict de guvern.