Google s-a aratat furioasa de noile dezvaluiri legate de faptul ca Agentia Nationala de Securitate a SUA (NSA) a interceptat date a sute de milioane de utilizatori Google si Yahoo!, inclusiv americani, ca parte a unui nou scandal de spionaj denumit MUSCULAR. Dezvaluirile din Washington Post arata ca NSA si omologul britanic au colectat datele din fibrele optice utilizate de Google si Yahoo! fara stirea companiilor, iar informatiile obtinute sunt mult mai detaliate decat se credea intial.

Programul despre care s-au aflat in premiera informatii este denumit "MUSCULAR" si e desfasurat cu omologul britanic al NSA, Government Communications Headquarters (statul major al comunicatiilor guvernului, GCHQ).

Acest nou program permite celor doua agentii de informatii sa recupereze datele din fibrele optice utilizate de cei doi giganti ai internetului, potrivit documentelor citate de Post si obtinute de la fostul consultant al NSA Edward Snowden.

Cotidianul american, care a interogat si oficiali americani, scrie ca MUSCULAR este o componenta secreta a PRISM, programul care permite NSA sa obtina date cu ajutorul unor ordine judecatoresti adresate societatilor din domeniul IT.

Fata de PRISM, in care companiile de tehnologie sunt obligate cu ajutorul justitiei sa participe, la MUSCULAR colectarea datelor s-a facut fara stirea companiilor, insa cu ajutorul altor servicii de securitate.

Cei de la Google s-au aratat foarte deranjati. "De mult timp am fost ingrijorati ca acest tip de spionaj este posibil si tocmai de aceea am extins criptarea la tot mai multe servicii Google", spune David Drummond, sef pe probleme legale la compania americana.

"Suntem furiosi cand vedem cat de departe a mers guvernul cu interceptarea datelor din retelele noastre private, iar asta dovedeste cat de urgenta e nevoia de reforma", mai spune el.

Yahoo! a fost mai lacunara in declaratii. "Avem in functiune controale stricte pentru a ne securiza centrele de date si nu am dat acces la centre nici celor de la NSA nici altor agentii guvernamentale".

Potrivit unui document evocat de cotidian si datat 30 ianuarie 2013, aproximativ 181 de milioane de elemente fusesera la acea data colectate in cursul precedentelor 30 de zile - mergand de la metadate legate de e-mailuri si pana la elemente de text sau fisiere audio si video. Partea grava este ca datele nu se refera doar la cine cu cine comunica ci si strict la CE se comunica.

Aceste interceptari ale NSA ar fi avut loc in afara Statelor Unite, gratie unui furnizor de acces telecom al carui nume nu a fost dezvaluit, sugereaza documentele publicate de Post. Un grafic lasa de asemenea sa se inteleaga ca interceptarile ar fi avut loc intre site-urile internet si serverele delocalizate ale Google.

Actiunile in afara Statelor Unite permit NSA o mai mare libertate de miscare decat in interiorul tarii, unde sunt necesare decizii ale justitiei pentru astfel de actiuni.

Seful NSA, generalul Keith Alexander, intrebat intr-o conferinta de presa despre articolul Washington Post, a afirmat ca nu este la curent cu publicarea informatiilor si ca datele ii par incorecte. "Dupa cunostinta mea, o astfel de activitate nu a avut niciodata loc", a raspuns el.