Apple a redus cu peste 180 de grame greutatea noului iPad, iar grosimea a fost redusa si ea cu 20%. Cum a reusit compania sa faca asta? iFixit, companie cunoscuta pentru ghidurile sale de reparare ale diverselor electronice a desfacut noul iPad si a facut bilantul. Totusi, gadgetul a primit doar nota 2 din 10 cand e vorba de cat de usor e sa scoti componentele, fiindca ecranul se poate sparge, iar bateria se scoate extrem de greu, scrie CNET.

iPad Air este foarte greu de reparatFoto: Captura YouTube

iPad Air are sub 470 de grame, cu 28% mai putine decat iPad-ul precedent, iar acest lucru se simte si te frapeaza cand tii tableta in mana fiindca iPad-ul era pana acum destul de greu de manevrat.

Ei bine, cei de la iFixit au desfacut bucata cu bucata iPad Air si au explicat de ce este atat de usor. In primul rand bateria, care ocupa cea mai mare parte a carcasei, "nu mai este la fel de monstruoasa". Apoi, s-a folosit mai putin aluminiu, iar display-ul este si el mai usor.

In plus, procesorul A7 este imbunatatit, astfel ca are nevoie de mai putina energie de la bateria si asa micsorata, iar imbunatatirile la partea de design al display-ului fac ca acesta sa aiba si el mai putina nevoie de energie.

Testele arata si ca autonomia de zece ore pe WiFi promisa este reala, insa iFixit a scos in evidenta si faptul ca este foarte foarte greu de desfacut si implicit de reparat.

iFixit dezasambleaza diverse terminale la moda si da un scor in functie de cat de usor se scot componentele in vederea inlocuirii lor. Pentru iPad Air rezultatul la "repairability score" este slab, adica doua puncte din maximul de zece posibile. De ce? Fiindca bateria este extrem de greu de scos, trebuie inlaturate foarte multe componente, iar in acest proces de demontare exista riscul ca ecranul sa se sparga.

Apoi, desi bateria este mai mica si cantitatea de aluminiu a scazut si ea, un element este in plus cu mult: adezivul care fixeaza bateria si componentele adiacente.