​Apple a publicat in premiera un raport de transparenta, dezvaluind cate cereri de date legate de utilizatori a primit de la guvernele din 31 de tari ale lumii. Facebook, Google, Microsoft, Twitter si Yahoo! au publicat astfel de rapoarte in trecut, insa Apple a tinut sa arunce si sageti catre rivali in primul sau raport, spunand ca nu este o companie al carui business se bazeaza pe acumularea unor mari cantitati de date despre clienti.

Apple a publicat informatii despre cererile venite de la autoritatile din 31 de tari, Romania nefiind insa printre ele. Cele mai multe cereri legate de conturile de utilizatori vin de la guvernul SUA si se refera la un numar intre 2.000 - 3.000 de conturi in semestrul intai al anului curent, SUA fiind singura tara din raport in care Apple nu are voie prin lege sa dezvaluie numarul exact de solicitari de informatii primite.

De obicei politia cere detalii pentru a rezolva cazuri de furt sau pentru a cauta persoane disparute sau rapite. Compania mai spune ca in cazuri rare i se cer date din e-mail-uri sau fotografii aflate acolo, insa adauga ca raspunde afirmativ foarte rar la astfel de solicitari.

Compania spune ca a incercat sa convinga autoritatile SUA sa o lase sa publice numarul exact de cereri de date primite si adauga ca se opune unor astfel de interdictii. De departe SUA a venit cu cele mai multe cereri legate de conturi (intre 2.000 si 3.000) pe locurile urmatoare fiind Marea Britanie si Spania cu abia sub 150 de conturi vizate. Interesant e ca in China au venit solicitari pentru doar sase conturi in primul semestru.

Apple e printre ultimii giganti ai tehnologiei care publica un astfel de raport, fiind depasita de Facebook, Google, Microsoft, Twitter si Yahoo! Totusi, Apple a tinut sa-si ironizeze rivalii la partea de confidentialitate. "Business-ul nostru nu depinde de colectarea datelor personale. Nu avem niciun interes in a acumula date despre clientii nostrii (...) Nu stocam intr-o forma identificabila date despre localizare, cautari pe harti sau intrebari adresate lui Siri (...) Spre deosebire de multe alte companii ce primesc solicitari de date de la agentii guvernamentale, business-ul principal al Apple nu e de a colecta informatii".

In afara de raportul despre informatiile solicitate de guverne in legatura cu conturile, Apple a publicat si un tabel despre cererile legate de device-uri, aici fiind vorba mai ales de cazurile in care proprietari de iPhone sau iPad cer ajutorul politiei cand li s-au furat terminalul. La acest capitol au venit peste 8.000 de cereri in SUA, peste 5.000 in Brazilia si intre 4.000 si 5.000 in Italia si Brazilia.