Cu o interfata prietenoasa si cateva comenzi simple, programele care fac posibila spargerea unui smartphone pot fi folosite de aproape oricine. Departe de pregatirea unui „hacker“, o persoana rau intentionata poate avea acces usor la lista de contacte, imaginile, parolele sau chiar detaliile despre contul bancar stocate pe un telefon inteligent.

SmartphoneFoto: (c)iStock.com/TommL

Stereotipurile spun despre hackeri ca sunt persoane cu o pregatire tehnica iesita din comun, versate in atacarea unor tinte si depasirea barierelor de securitate. In mod evident, hackerii nu sunt doar un mit, dar avand in vedere ca un smartphone poate fi spart prin simpla trimitere a unui SMS, bagajul de cunostinte tehnice pentru a obtine informatii confidentiale din interiorul unui telefon nu e atat de impresionant.

Riscurile sunt mari. Smartphone-urile si tabletele au devenit extrem de importante in vietile noastre si sunt mult mai atragatoare pentru hackeri decat a fost vreodata computerul. Un telefon inteligent contine mai multe informatii personale, ofera acces mai precis asupra pozitiei exacte a posesorului, sta aprins tot timpul si poate fi transformat extrem de usor intr-o sursa de bani pentru atacator.

Gasiti mai jos cateva cazuri prin care telefonul poate fi deturnat:

1. Prin instalarea unei aplicatii daunatoare

Un app in care a fost injectat cod periculos poate avea acces foarte usor la datele personale de pe telefon. Descarcati aplicatii doar din magazinele autorizate ale producatorilor de telefoane (Google Play pentru Android, App Store pentru iPhone, Blackberry Market si Windows phone). Cu toate astea, nu doar o data aplicatii periculoase au reusit sa se infiltreze in „marketurile“ oficiale. De multe ori, programatorii aplicatiilor asteapta aprobarea lor in magazine ca mai apoi sa adauge codul periculos si sa infecteze telefoanele utilizatorilor in momentul unui update.

Pentru a fi siguri, evitati jocurile sau aplicatiile gratuite provenite de la companii necunoscute si verificati configuratia terminalului accesand Setari > Securitate si asigurandu-va ca optiunea Surse necunoscute este debifata. Masura va va proteja de download-uri nedorite in cazul unui sistem de operare Android.

2. La folosirea unui hot-spot neprotejat

O retea wireless neparolata e de multe ori ca o oaza in desert pentru utilizatorul unui telefon sau al unei tablete, dar si pentru un potential atacator. Prin conectarea la un hotspot public, un hacker poate intercepta toate pachetele de date transmise si poate vedea tot ce faceti pe internet. E recomandat ca functiile Wi-Fi si Bluetooth sa fie oprite atunci cand nu sunt utilizate. Masura va prelungi durata de viata a bateriei si va inchide doua porti usor de accesat de potentiali atacatori.

Nu va incredeti in retelele wireless publice pentru tranzactii financiare online. In cazul in care sunteti nevoit sa faceti o tranzactie, tineti minte ca 3G-ul este mai sigur.

3. Deschiderea unui mail sau a unui SMS infectat

In definitiv, un telefon inteligent nu e foarte diferit de un computer. Trebuie retinut ca spam-urile sunt periculos de deschis indiferent de device-ul pe care sunt primite. Spre deosebire de un PC insa, smartphone-urile pot fi hack-uite inclusiv prin SMS-uri care lanseaza codul malitios in momentul deschiderii. Cea mai buna protectie este folosirea unei aplicatii antivirus care scaneaza in timp real mesajele si poate atentiona asupra pericolelor.

4. Lipsa protectiei

Cu toate ca nu e o forma de protectie absoluta, sistemul de parolare a smartphone-ului ridica totusi o piedica in plus atacatorilor. La urma urmei, cea mai usoara metoda de a pierde controlul asupra unui telefon este de a pierde telefonul in sine. In plus, ar trebui sa luati in calcul criptarea informatiilor continute de smartphone cu ajutorul unui soft special precum si stergerea lor de la distanta in cazul furtului sau piederii dispozitivului mobil.

5. Software neactualizat

Update-urile sistemului de operare sunt prima reduta impotriva amenintarilor. Nimeni nu stie cum trebuie protejat un sistem mai bine decat creatorul sau. Asigurati-va intotdeauna ca sunteti „up to date“/ ca programele pe care le folositi sunt cu actualizarile la zi.

6. Conectarea la un PC virusat

Conectarea smartphone-ului prin USB la un PC cu probleme de securitate poate duce la infectarea telefonului. Din nou, cea mai buna solutie pentru protectia terminalului o reprezinta instalarea unui produs antivirus.