​In acest an vor fi livrate pe plan mondial 314 milioane de desktop-uri si laptop-uri, scaderea constituind un record anual absolut: 10%. Vanzarile din pietele mergente au fost de peste 180 milioane unitati, in timp ce restul au fost in pietele mature, iar in urmatorii ani piata PC-urilor va continua sa scada, insa mult mai lent, spun cei de la IDC. Problema PC-urilor este ca multi nu mai gasesc motive pentru a inlocui sistemele mai vechi, iar scaderea in randul consumatorilor persoane fizice este de trei ori mai mare decat la companii.

Previziuni IDC pentru 2017Foto: Hotnews

In 2012 au fost livrate 349 milioane PC-uri, anul acesta se va ajunge la sub 315 milioane, iar prognozele pentru 2017 indica 305 milioane laptop-uri si desktop-uri.

Anul trecut s-au livrat 148 milioane desktop-uri pe plan mondial, in anul acesta vor fi 13 milioane mai putin, iar scaderea va continua si spre 2017 cand totalul estimat este cu 14 milioane sub cel de anul acesta.

La laptop-uri, totalul a scazut cu 23 de milioane de unitati fata de 2012, insa pana in 2017 se asteapta o usoara revenire, astfel ca cifrele pentru 2016 ar trebui sa arate sase milioane de unitati peste anul in curs.(178 - 184 milioane).

Totusi, anul acesta livrarile de PC-uri vor scadea cu un nivel record de 10,1%, segmentul consumatorilor persoane fizice afisand un 15%, in timp ce la nivelul companiilor scaderea e de cinci procente.

Cei de la IDC spun ca cea mai mare ingrijorare pentru producatorii de PC-uri este faptul ca tot mai putini clienti sunt motivati sa inlocuiasca sistemele mai vechi. PC-ul ramane de baza pentru foarte multa lume, cand e vorba de computing, insa de la an la an computerele personale sunt folosite tot mai putine ore pe zi, pe o piata in care au aparut smartphone-uri, tablete si dispozitive 2 in 1 care se pot transforma din laptop, in tableta.