​In Las Vegas a inceput targul de tehnologie Consumer Electronic Show, iar evenimentul la care participa peste 3.000 de compani are ca tema principala micile computere cu senzori care se pot pune pe diverse parti ale corpului. Si smartphone-urile capata senzori mai performanti, tabletele devin mai mari si cu baterii mai bune, iar sistemul Android intra si pe autoturisme datorita unei intelegeri tehnologice.

CES 2014 a inceput in Las VegasFoto: cesweb.org

Targul CES Las Vegas a avut de la an la an diverse teme care au dominat, fie ca a fost vorba de televizoare 3D, de tablete, de smartphone-uri ultra-moderne sau de case in care toate aparatele comunica intre ele. Ei bine, anul acesta, la targul care gazduieste 3.200 de companii, tendinta este clara: dispozitivele “wearables”, adica mici computere "la purtator".

Tehnologie pe tot corpul - mini-computere ce monitorizeaza totul

Fara indoiala ca tendinta cea mai interesanta de la CES tine de asa-numitele “wearables”, adica mici computere "la purtator" diversele terminale cu senzori care pot fi puse la ochi, in urechi, pe mana, pe mana sau pe haine. Despre ochelarii Google Glass s-a vorbit enorm in ultimii doi ani, insa acum numarul de dispozitive ce pot fi purtate si se pot conecta la internet a crescut dincolo de orice inchipuire. S-au facut tricouri care iti monitorizeaza pulsul, sutiene care te avertizeaza daca mananci prea mult sau casti speciale care monitorizeaza cat de des clipesti si te avertizeaza daca esti pe cale sa adormi.

A fost prezentata si o periuta de dinti care se sincronizeaza cu smartphone-ul sau tableta si iti spune cat de bine faci periajul si ce zone nu ai spalat suficient...

Dezvoltatorii unor astfel de device-uri isi doresc ca ele sa devina la fel de apreciate ca si MP3 playerele sau smartphone-urile, insa segmentul este inca la inceput si abia acum isi gaseste un loc in peisajul tehnologic de zi cu zi.

Asa cum au dovedit diversele ceasuri inteligente lansate (smartwatch) exista mult loc pentru a imbunatati tehnologia si ea abia acum face cunostiinta cu publicul care testeaza si alege.

In peisajul tehnologiei "la purtator" a intrat acum si Intel cu un procesor dedicat si cu mici gadget-uri pline de senzori. Mai multe veti putea citi in cursul zilei de marti pe HotNews.

Un mare potential sta insa si in crearea unor aplicatii special gandite pentru mini-aparatele la purtator, iar aici asteapta o "armata" de programatori care stiu ca daca vor crea ceva interesant, vor da lovitura.

In prezent, mai ales impatimitii sporturilor folosesc cel mai mult mici dispozitive ce numara pasii, iau pulsul, iti spun cat de mult alergi si cu ce viteza. Insa smartphone-urile incep si ele sa faca asta, iar producatorii de dispozitive pentru sport si fitness se vad obligati sa se modernizeze si sa faca terminale care se conecteaza la internet si care pot transmite datele in timp real.

Posibilitatile sunt nelimitate: apar lentile de contact care iti afiseaza e-mail-urile, "tatuaje digitale" care masoara temperatura corpului, dar si tricouri "intesate" cu senzori ce te pot avertiza daca ai probleme de sanatate. Marea intrebare este daca oamenii vor fi dornici sa isi "impodobeasca" diverse parti ale corpului cu senzori si daca nu vor cosidera ca aceste tehnologii sunt prea intruzive.

Tehnologia 4K mai are multe de dovedit

Despre tehnologia 4K ce iti permite sa vezi in sufragerie continut la calitate de cinematograf s-a vorbit in ultimii ani, insa problema este ca device-urile sunt inca scumpe, iar continutul la super calitate ultra-HD este inca rar. Companiile vor incerca sa isi convinga clientii ca merita sa investeasca in televizoare 4K si potential exista, tinand cont ca cele mai scumpe televizoare de pe piata si-au gasit clienti, chiar daca sunt mai scumpe decat patru masini Logan...

Samsung, LG si Panasonic vor trebui sa convinga publicul ca tehnologia 4K poate fi mai iefina si merita sa devina "mainstream", insa nu va fi usor. Sony a lansat acum la CES noua modele de televizoare 4K, dar si o camera video ce filmeaza 4K.

Apoi, la televizoare vor fi in prim plan modelele cu ecran curbat, Samsung si LG lansand anul trecut primele astfel de modele in 2013. Samsung a lansat acum si televizorul la care curbura poate fi reglata din telecomanda. Mai multe despre el puteti citi in cursul zilei de azi.

Tot la CES, coreenii de la LG au lansat un televizor care ruleaza sistemul de operare webOS care a fost creat de Palm companie ce a fost cumparata de HP, sistemul de operare fiind vandut catre LG.

Tablete: Plus de marime si de rezolutie.

Cand Apple a lansat iPad in 2010 s-au vandut bine tabletele de 10 inch, din 2012 au mers foarte bine cele de 7 inch, mai practice si mai ieftine, iar acum la CES vom vedea si tablete mai mari de 12 inch cu rezolutie ultra-HD care sa fie folosite de profesionisti. Vor aparea si modele cu autonomie mai mare, dat fiind ca o buna parte din tablete nu pot fi folosite mai mult de 8 ore. Samsung a lansat mai multe tablete, cea mai mare dintre ele avand 12,2 inch. E de asteptat sa vedem noi tablete de la Acer, ZTE, LG, Sony, Samsung si Asus

Smartphone-urile capata senzori tot mai destepti

Lenovo, cel mai mare producator mondial de PC-uri, lanseaza patru noi modele de smartphone-uri, semn ca are planuri serioase in segment. Unul dintre ele functioneaza si pe LTE si are ecran de 5,5 inch. Si chinezii de la ZTE aduc noi modele, insa o lansare importante este procesorul Nvidia Tegra K1 care promite sa aduca pe smartphone si tableta, grafica mai buna decat pe consolele PlayStation 3 si Xbox 360.

La smartphone-uri a venit vremea ca senzorii sa fie mai performanti, sa "stie" mult mai bine ce face proprietarul, sa-i inteleaga mult mai bine obiceiurile si sa colecteze date pentru a-i ghici cat mai mult dorintele. Smartphone-urile din prezent au accelerometru, busola, GPS, pedometru si senzor de amprenta (la cateva modele mai scumpe), insa se va trece la un alt nivel in care, spre exemplu, senzori performanti vor detecta temperatura, presiunea, gesturi ale mainilor si miscari ale ochiului (primii pasi deja fiind facuti la acest capitol). Telefonul va fi mai alert, va putea detecta daca userul alearga, merge incet, se afla in supermarket sau in autobuz. O parte dintre acest noutati se vor regasi la CES Las Vegas.

Android-ul intra pe autoturisme

Google a anuntat ca a incheiat o intelegere cu General Motors, Honda, Audi, Hyundai si Nvidia pentru a adapta sistemul de operare Android pe masinile acestor marci. Practic, aplicatii de Android pot fi accesate prin comenzile masinii si pe ecranul din bord. Producatorii auto au fost conservatori la partea software, alegand sa foloseasca solutii "in house" care erau mai sigure si mai stabile. Acum insa, o data cu explozia vanzarilor de terminale cu Android, companiile auto isi dau seama ca ar avea de castigat prin adoptarea Android cu care milioane de oameni sunt familiarizati.

Google, companiile auto si Nvidia au semnat acordul numit Open Automotive Alliance pentru adaptarea Android pentru a functiona cu sistemul de infotainment al masinilor. Apple a semnat anul trecut o intelegere de acelasi tip cu BMW, GM si Honda pentru intergrarea iOS.

Roboti si drone

La partea pur spectaculoasa vor fi inclusi si roboti care pot fi controlati prin smartphone, au camere video integrate, viteze de cativa metri pe secunda si posibilitatea de a sari cativa metri in aer. O alta categorie de jucarii scumpe sunt dronele recreationale care pot fi folosite pentru a face fotografii de inalta rezolutie de la inaltimi de pana la maxim 140 metri altudine, maximul permis de lege in SUA pentru dronele amatorilor. Segmentul dronelor va creste imens dupa 2015 - 2016 cand legislatia va fi mult mai putin severa pentru micile aeronave recreationale.