Producatorul de procesoare Nvidia a prezentat un nou chip numit Tegra K1 ce va putea fi utilizat pe smartphone-uri si tablete care datorita lui vor putea rula jocuri cu grafica sofisticata. In plus, o versiune a lui K1 va putea fi utilizata in sisteme de detectie a pietonilor si de evitare a coliziunilor la automobile cu un inalt grad de autonomie.

Nvidia Tegra K1Foto: NVIDIA

Tegra K1 este disponibil in doua variante compatibile. Prima versiune foloseste o arhitectura quad-core pe 32-biti, 4-Plus-1 ARM Cortex A15. A doua versiune foloseste un nou procesor Super Dual Core proiectat integral de NVIDIA pe o arhitectura de 64 biti.

Versiunea de 32 biti va fi disponibila pe diverse dispozitive in prima jumatate a anului 2014, in timp ce versiunea de 64 biti va fi disponibila in a doua jumatate a anului current.

Nvidia si-a extins in ultimii ani activitatile, a intrat puternic pe segmentul mobile si face chip-uri folosite in autoturisme Audi, BMW si Tesla. Totusi, concurenta cu Qualcomm si Samsung este dura, iar Nvidia vrea sa mai recupereze din terenul pierdut, lansand un procesor care va aduce pe smartphone si tableta grafica intalnita pe consolele de jocuri specializate.

Tegra K1 este primul procesor care ofera pe smartphone si tableta aceleasi functii disponibile pe noua generatie de console (Xbox One, PlayStation 4) si o performanta mai mare in comparatie cu actuala generatie de console (Xbox 360, PlayStation 3), spune compania.

"Datorita acestui nou procesor vom putea sa folosim aceleasi aplicatii disponibile pe PC si console si sa le rulam pe Tegra", precizeaza Tim Sweeney, fondator Epic Games si dezvoltator al motorului grafic Unreal Engine. "De acum inainte vom observa cum diferenta de performanta si caracteristici dintre dispozitivele mobile si PC-urile high-end va fi tot mai mica, pana in punctul in care aceasta nu va mai exista.", adauga el.

K1 a avut numele intern de cod Logan, iar o versiune speciala a sa va putea fi utilizata in lumea auto unde se vorbeste tot mai mult despre automobile autonome si se fac fac teste extinse. Practic, procesoarele Nvidia vor putea gestiona sisteme computationale cu camere video si senzori care detecteaza pietonii si diversele obstacole din trafic si care actioneaza pentru a evita coliziunile.

Trimestrul trecut vanzarile Intel au fost de 1,05 miliarde dolari, iar profitul net: 118 milioane dolari. Vanzarile au scazut cu 12% fata de Q3 2012, insa profitul a scazut cu peste 40%.