Presedintele Barack Obama a anuntat vineri interzicerea spionajului Statelor Unite asupra liderilor aliatilor sai si o inasprirea a procedurilor care permit o vasta colectare a datelor telefonice ale americanilor, intr-o serie de reforme provocate de revelatiile fostului consultant NSA Edward Snowden, scrie Reuters.

"Am fost clar fata de comunitatea de informatii: daca securitatea noastra nationala nu este in joc, nu vom spiona comunicatiile liderilor aliatilor nostri apropiati si ale prietenilor nostri", a subliniat el, citat de AFP.

In acest discurs, foarte asteptat, Obama a incercat sa asigure cetatenii americani si straini ca SUA vor lua in consideratie preocuparile legate de sfera vietii private.

Obama a promis ca SUA nu vor spiona sefii de stat si de guvern din tarile prietene si aliate cu America.

Acesta a precizat insa ca serviciile secrete vor continua sa "reuneasca informatii despre intentiile guvernelor din lume", asa cum fac toate celelalte tari. "Nu trebuie sa ne cerem scuze doar pentru ca serviciile noastre sunt, poate, mai eficiente", a subliniat el.

"Dar sefii de stat si de guvern cu care lucram in stransa colaborare (...) trebuie sa aiba incredere in faptul ca ii tratam ca veritabili parteneri", a comentat Barack Obama.

Joi, documentele lui Edward Snowden au dezvaluit ca agentia NSA, colecteaza 200 de milioane de SMS-uri pe zi in intreaga lume, pentru a extrage informatii. Sunt deja sapte luni de cand mereu apar dezvaluiri despre cat de avansat este programul la spionaj, iar acum presedintele Obama va vorbi despre asta, intr-o cuvantare considerata istorica.

In discursul sau, Obama a anuntat inceperea unei perioade de tranzitie la finele careia sofisticatul program de colectare a metadatelor din comunicatiile telefonice ar trebui sa inceteze sa mai functioneze in forma sa actuala.

Totusi, o sursa citata de New York Times precizeaza ca anuntul nu va insemna faptul ca va inceta orice program de monitorizare a comunicatiilor telefonice, ci ca se va incheia actualul program cunoscut sub numele de Sectiunea 215 si se va trece la un program care "va mentine capacitatile necesare in lupta cu terorismul, fara ca guvernul sa pastreze cantitati uriase de metadate".

Oficialul spune ca Obama considera ca programul 215 detine capacitati importante ce permite o lupta eficienta impotriva terorismului, insa e nevoie de schimbari fiindca trebuie pastrate aceste capacitati de lupta si, in acelasi timp, trebuie risipite si indoielile legate de libertatile publice si de protectia vietii private a cetatenilor.

Presedintele a cerut si ca pana la 28 martie sa i se prezinte un raport detaliat despre cum pot fi pastrate capacitatile necesare sigurantei nationale, dar fara ca statul sa mai detina metadatele.

Ce sunt asa-numitele "metadate"? E vorba nu de continutul mesajelor, ci de oamenii intre care circula, practic despre cine cu cine vorbeste. Scopul este sa se identifice conexiuni intre diversele tinte si sa se identifice "celule" care ar putea fi periculoase.

Insa experti in securitate informatica avertizeaza ca metadatele nu sunt atat de inofensive cum ar vrea sa ne faca sa credem directorii de servicii secrete. Cand vorbim despre metadate nu vorbim despre lucruri minore precum facturile telefonice sau simple listing-uri de convorbiri, ci - cu tehnologia avansata de azi - metadatele inseamna ca se poate stii aproape orice despre fiecare om.

Este clar ca anuntul lui Obama, care merge mai departe decat s-ar fi crezut cu masurile propuse, va atrage si critici din partea celor care cred ca statul trebuie sa monitorizeze cat mai mult pentru ca altfel nu se pot afla suficiente informatii despre posibilii teroristi.

200 de miloane de SMS-uri pe zi

Agentia americana de securitate nationala, NSA, colecteaza 200 de milioane de SMS-uri pe zi in intreaga lume, pentru a extrage informatii, scria joi The Guardian.

Aceste informatii, dezvaluite in cadrul unei anchete efectuate impreuna cu televiziunea Channel 4 News, se bazeaza pe documente transmise de fostul consultat al NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia.

Programul NSA legat de SMS-uri, care are numele de cod "Dishfire", recupera "aproape tot ce se putea", potrivit documentelor GCHQ, omologul britanic al NSA, citat de Guardian, in loc sa se axeze pe comunicatiile persoanelor care faceau obiectul unei supravegheri.

Cotidianul afirma ca se bazeaza pe un document al NSA datand din 2011, cu titlul "SMS: o mina de aur de exploatat", si care arata ca programul a permis colectarea unei medii de 194 milioane mesaje pe zi in luna aprilie a acelui an.

NSA se foloseste de aceasta baza de date pentru a extrage informatii legate de proiecte de calatorii, contacte, tranzactii financiare ale detinatorilor de telefoane mobile, inclusiv ale oamenilor care nu sunt banuiti de nicio activitate ilegala, potrivit cotidianului.