Dropbox, companie de stocare in cloud fondata in 2007, ar valora 10 miliarde dolari, calculul fiind facut in urma unei investitii venita de la fondul de investitii BlackRock, scrie The Telegraph. Dropbox permite userilor sa creeze fisiere speciale in cloud pe care sa le acceseze apoi de oriunde si de pe ce terminal doresc. Compania are 200 de milioane de utilizatori, insa informatiile neoficiale arata ca veniturile obtinute in 2012 ar fi fost in jurul a 110 milioane dolari.

Un fond de investitii manageriat de BlackRock ar fi venit cu 250 milioane dolari si de la aceste cifre s-a facut estimarea privind valoarea totala a companiei de stocare in cloud. La o precedenta investitie in 2011 estimarile aratau ca Dropbox ar valora 4 miliarde dolari, spre final de 2013 se vorbea de 8 miliarde dolari, iar acum de zece.

Nu se stiu cifre clare despre veniturile companiei, mai ales ca serviciile sunt gratuite, cu exceptia unuia special care costa 10 dolari/luna si care vine cu mai multe optiuni si cu spatiu extins de stocare.

Datele indica insa faptul ca veniturile ar fi fost de numai 110 milioane dolari, iar estimarile pentru anul in curs indica o dublare. Ca si in cazul unor companii de tehnologie supraevaluate, se pun mai multe intrebari precum cea legata de modelul de buisness si despre cum poate compania sa faca profit. Apoi e vorba si de imensa diferenta intre veniturile realizate si evaluarea foarte optimiste.

Dropbox a fost fondata in 2007 de Drew Houston si Arash Ferdowsi in San Francisco. S-a scris ca la final de 2009 Steve Jobs ar fi facut o oferta de noua cifre pentru Dropbox, fondatorii refuzand insa.