Amenda de 150.000 euro primita de Google de la autoritatile franceze reprezinta "bani de buzunar" si nici dupa doi ani de la inceperea anchetelor nu e clar daca Google va schimba politicile de confidentialitate, a spus Viviane Reding, comisarul european pentru Justitie. Reding incearca sa schimbe legea protectiei datelor care a ramas nemodificata de 19 ani, iar conform noilor propuneri, Google ar putea fi amendata cu maxim un miliard de dolari, scrie The Register.

Reding a spus in repetate randuri ca trebuie aplicate pedepse dure pentru companii precum Google care incalca drepturile userilor si reactioneaza greu cand li se cere sa schimbe ceva. Google a fost amendata cu 150.000 euro de autoritatea franceza de protectie a datelor CNIL, iar comisarul european spune ca suma reprezinta "bani de buzunar", In Spania, compania a primit amenda maxima de 900.000 euro, foarte mica daca ne gandim ca Google are o cifra anuala de afaceri de cateva zeci de miliarde de dolari.

Comisarul european propune ca amenzile maxime pentru companiile care incalca legile de protectie a datelor sa poata atinge 2% din cifra de afaceri, ceea ce la Google ar insemna un miliard de dolari "o suma mult mai greu de ignorat".

"Europenii trebuie sa devina realisti si tocmai de aceea reforma noastra propune sanctiuni mai dure care pot atinge 2% din cifra mondiala de afaceri a unei companii"

Reding a precizat ca "cetatenii trebuie sa vada ca drepturile le sunt aparate intr-un mod eficient. Daca o companie a incalcat regulile si nu repara lucrurile, consecintele ar trebuie sa fie grave".

Exemplul la care se refera este cel al Google care in martie 2012 si-a schimbat politica de confidentialitate, alegand sa combine datele postate de useri pe diverse servicii ale companiei. Google a ajuns sa fie investigata in patru tari europene pentru ca nu a cerut consimtamantul utilizatorilor si pentru ca nu a explicat exact ce vrea sa faca cu toate informatiile.

Reding s-a intrebat de ce dureaza atat de mult ca Google sa schimbe lucrurile "Este surprinzator pentru toata lumea faptul ca, la doi de la deschiderea cazului, nu este clar inca daca Google isi va schimba sau nu politicile".

Reding a incercat sa schimbe legislatia europeana de protectie a datelor, insa fara succes. Ea crede insa ca va putea face modificari de data asta.