In padurile de langa capitala Minsk autoritatile statului totalitar Belarus vor sa contruiasca un urias parc tehnologic in care sa investeasca cele mai mari companii de IT care ar trebui sa fie scutite de impozite pana in 2032, scrie AFP care relateaza despre proiectul faraonic pentru care ar trebui sa fie rase de pe suprafata pamantului 25 de sate. "Silicon Valley-ul bielorus va fi construit de chinezi si ar trebui sa gazduiasca companii din Rusia, China, tarile baltice dar si din Occident.

Belarusul este numita "ultima dictatura europeana", iar presedintele Lukashenko conduce tara cu mana de fier, reducand la tacere orice opozitie, dovada ca cei care au indraznit sa-l critice au fost batuti sau pur si simplu au disparut fara urma.

Totusi, statul a investit mult in educatie pe partea de IT si are un sector cu oameni foarte bine pregatiti, o dovada fiind si faptul ca doua aplicatii celebre: mesagerie instant Viber si jocul online World of Tanks au fost create in Belarus.

Ei bine, presedintele Lukashenko are ambitia de a construi un fel de "Silicon Valley" estic pe 9.000 de hectare in apropierea aeroportului din Minsk si estimarile arata ca acest urias parc tehnologic ar putea gazdui investitii de sase miliarde dolari in urmatorii 15 ani.

Parcul tehnologic va fi construit de lucratori chinezi, estimarile fiind ca initial vor fi 25.000 de muncitori. Guvernul de la Minsk va detine 40% din proiect, iar banci si fonduri de investitii din China vor detine restul si promit ca vor aduce trei miliarde dolari.

Pentru construirea giganticului parc tehnologic vor trebui rase 25 de sate, iar locuitorii nu vor primi compensatii. Vor fi afectate si rezervatii naturale, totul pentru ca zonele de birouri, cele de locuintele si cele dedicate vilelor pentru management sa fie nu foarte departe de autostrada care leaga Minsk-ul de Moscova si Varsovia si nici de aeroport.

Belarusul este tot mai izolata de Europa si are probleme financiare foarte mari. Un astfel de parc tehnologic, daca va fi construit, va ajuta bugetul tarii si se va baza pe investitii ale unor companii din China, Rusia, tarile baltice si Asia.

Belarusul, fiind o dictatura si mai ales nefiind membru UE, poate folosi cum vrea banii publici, nefiind vreo problema legata de ajutoare de stat ilegale. Statul poate astfel, daca doreste, sa contribuie cu oricat la proiectele de investitii, fara a se teme ca incalca vreo lege din domeniul concurentei.