In urma cu 30 de ani, cu mult inainte de inventarea iPhone si iPad, grupul american Apple revolutiona informatica lansand computerul Macintosh, care a ramas simbolul rivalitatii legendare cu Microsoft, scrie AFP. Prezentarea facuta atunci de Steve Jobs a ramas in istoria tehnologiei, iar reclama Big Brother este un moment de referinta. Mac-ul a avut o interfata prietenoasa care i-a facut pe multi sa-si doreasca un calculator.

"Mac a fost un salt cuantic spre viitor", povesteste Randy Wigginton, unul dintre primii salariati ai Apple. "Nu am inventat totul, dar am facut totul mai accesibil si mai usor. A fost primul computer cu care oamenii se putea juca si puteau spune: e cool!".

Inainte de prezentarea "Mac", in 24 ianuarie 1984, computerele erau costisitoare, comandate de un cod rigid intr-un limbaj de neinteles pentru oamenii de rand care nu erau programatori.

Noul terminal Apple schimba aceste lucruri si deschidea calea unei utilizari pentru marele public, gratie unei interfete grafice care propunea un simplu click cu mouse-ul pe icôn-uri usor de accesat, micul "soricel" fiind inventat in anii 60' de un inginer al institutului de cercetare Stanford, Doug Engelbart, si pe care Mac il va populariza.

Aceste manevre simple in aparenta aveau nevoie de capacitati, in termeni de memorie si de procesor, enorme pentru computerele din acea vreme, dar Mac va face totul pentru a pastra preturile reduse.

Intr-o epoca in care nu era rar un pret de 10.000 de dolari pentru un computer, primul Mac se vinde cu 2.500 de dolari la 128 kb RAM.

"Big Brother"

Dincolo de produsul in sine, reclama de un minut care anunta lansarea Mac, difuzata in plin Superbowl cand sunt cele mai scumpe secunde de publicitate la televiziunile americane, ramane o referinta.

Spotul regizat de realizatorul "Blade Runner" si "Alien", Ridley Scott, se inspira din universul romanului "1984" al lui George Orwell, cu un ecran care il reprezinta pe "big brother" spart de o sportiva cu culorile Apple.

In spatele metaforei se afla o "enorma lovitura" impotriva IBM, actorul major al epocii pe piata computerelor, spune Daniel Kottke, un inginer care a facut parte din echipa de dezvoltare a primului Mac.

Aceasta isi aminteste "marea batalie" din consiliul de administratie legata de oportunitatea de a difuza aceasta reclama considerata "meconvenabila", dar care in cele din urma "a ramas in memoria tuturor celor care au vazut-o".

Si totusi, rivalitatea care va intra in legenada va fi cea cu Microsoft, care lansa la finele anului 1985 prima versiune a sistemului sau de operare Windows, devenit inseparabil de PC.

"Cred ca (patronul-fondator al Apple) Steve Jobs cultiva ideea opozitiei dintre Windows si Mac", noteaza Daniel Kottke.

"Steve Jobs s-a luat intotdeauna de Microsoft, dar conflictul a devenit taios cand Microsoft a lansat Windows. El spunea ca ne-au copiat", povesteste acesta. "Interfata grafica a Mac a fost preluata de Microsoft, care a denumit-o Windows."

Rivalitatea se deplaseaza de la Microsoft spre Google

Avansul Mac in paginare si editarea fotografiilor i-au asigurat succesul in lumea artistica si in presa.

Dar Microsoft a cucerit marele public concentrandu-se pe soft-urile instalate pe computerele partenerilor sai, precum HP sau Dell, produse la preturi mult mai mici decat Mac.

De-a lungul anilor, Mac-ul original, care semana cu o cutie gri cu un cititor de dischete, a evoluat spre linia computerelor elegante si foarte puternice.

Aproximativ 16,5 milioane de exemplare au fost vandute in exercitiul financiar incheiat in septembrie, dar, de la finele anilor 2000, Mac-ul a cedat rolul de vedeta in "galaxia" Apple altor aparate, precum iPhone sau iPad. Astfel, rivalitatea s-a deplasat de la Microsoft spre Google, ale carui sisteme de exploatare Android domina in prezent piata smartphone-urilor si a tabletelor.