Peste un miliard de oameni folosesc retelele sociale si multi dintre ei cred ca ele sunt foarte sigure. De aceste convingeri tin insa cont si infractorii informatici. Acestia profita de utilizatorii care dau click pe link-uri aparent inofensive pentru a ii conduce catre site-uri periculoase. O alta tehnica este crearea de conturi false pe care sunt postate lucruri interesante, care ii atrag in capcana pe utilizatori.. Afla din articol care sunt principalele pericole pe retelele sociale si ce solutii exista pentru a te proteja.

Afla cine ti-a vizitat profilul - RomaniaFoto: BitDefender

Cum arata malware-ul pe retelele sociale si de ce picam in plasa

Facebook are peste un miliard de utilizatori, Twitter si LinkedIn au trecut de 200 de milioane, iar acestea sunt doar trei exemple de retele sociale, intr-un peisaj format din zeci de site-uri de socializare.

Data fiind baza uriasa de utilizatori, infractorii cibernetici nu puteau neglija ocaziile ce le ies in cale, mai ales ca o buna parte dintre cei care-si petrec mult timp pe retelele de socializare le considera 100% sigure si nu-si fac probleme legate de securitate.

Ei bine, ar trebui sa-si faca, pentru ca lucrurile au evoluat din perioada in care virusul era un fisier usor de detectat de programul de securitate preinstalat pe sistemul de operare. Acum, malware-ul este deghizat, are o aparenta frumoasa, interesanta si atrage cu "ambalajul" deosebit.

Cati utilizatori sunt infectati pe retelele sociale? Este imposibil de spus fiindca cele mai pesimiste studii vorbesc de peste 40%, iar cele mai optimiste vorbesc de doar cateva procente.

Ce sunt soft-urile periculoase? Acestea sunt programe gandite sa puna stapanire pe un computer sau chiar pe o intreaga retea. Conturile de pe retelele sociale ale posesorului unui computer infectat pot fi preluate de atacatorii care vor colecta informatii personale si pot trimite postari in numele celui care a "cazut in plasa".

Pe Twitter, link-urile periculoase pot fi transmise prin retele tip spambot, care creeaza conturi false si publica mesaje care ii atrag pe utilizatori.

Dar ce ne face sa dam click? Ei bine, e o uriasa atractie fata de filmele ce promit lucruri nemaivazute, socante, iar daca infractorii informatici "au avut grija" ca link-ul sa apara pe profilul unui prieten, atunci totul pare mult mai sigur. Pe Facebook, infractorii au grija ca in dreptul link-ului capcana sa apara deja Like-uri de la prieteni, ceea ce le da legitimitate.

Ca momeli sunt folosite site-uri ce promit oferte speciale sau false extensii de browser. Intr-o lume plina de clipuri "virale" si socante, nu este greu sa pacalesti fanii retelelor sociale sa intre pe site-uri dubioase.Un exemplu recent sunt videoclipurile care pretindeau ca ofera imagini exclusive de la moartea cunoscutului actor Paul Walker din "Fast and the Furios."

Ajunsi pe site-ul cu malware, consecintele sunt nefaste, existand pericolul ca datele confidentiale sa ajunga pe mainile hackerilor care preiau controlul asupra contului utilizatorului cazut in capcana, pot trimite postari in numele lui si il pot implica in campanii publicitare ascunse sau actiuni din care infractorii castiga bani.

Pe LinkedIn, site de business cu public ceva mai greu de indus in eroare, o recenta campanie frauduloasa ii tenta pe cei care cautau un job cu poza unei tinere atragatoare . Anuntul preciza ca singura conditie este sa vorbesti engleza si orice alta limba.

Cum "socializam" cu malware-ul, ce facem daca suntem infectati

Daca am picat in plasa si ne dam seama ca suntem infectati, cativa pasi pot salva situatia. Instalarea unui program antivirus este obligatorie, mai ales ca exista multe variante gratuite pentru aceia care nu doresc sa plateasca o licenta. Pentru cei care au computerul infectat, desi au un antivirus, e nevoie de o scanare completa sau poate de inlocuirea soft-ului de securitate cu unul mai eficient.

Trebuie actualizat si browserul, mai ales ca versiunile mai noi au in principiu solutii incluse ce mai filtreaza posibile probleme. Milioane de uitilizatori s-au obisnuit cu o anumita versiune de browser si nu vor nici in ruptul capului sa faca update, astfel ca ajung sa foloseasca o varianta vulnerabila, veche de ani buni. Tot la capitolul browser, este indicat sa fie eliminate extensiile care sunt dubioase sau inutile.

Daca infectarea s-a manifestat clar pe contul unei retele sociale trebuie analizata activitatea recenta si trebuie depistate postarile care au aparut acolo fara stirea posesorului contului. Dupa ce au fost depistate trebuie sterse, dar foarte importanta este o "curatenie" a contului de pagini dubioase care nu mai trebuie urmarite (optiunea unfollow) .

Cateva sfaturi pentru a nu-ti imparti calculatorul cu un virus

- Tactica Think before you click - Fii sceptic in a da click pe link-uri cu expresii precum LOL!”, “OMG!”, “Amazing!” sau “Check this out". Cineva care te invita cu atata insistenta nu poate prevesti un lucru bun.

- Alege cu grija conturile pe care le urmaresti pe retelele sociale, fii suspicios daca iti cere prietenia cineva cu un nume ciudat dintr-o tara exotica. - Desi setarile din retele sociale sunt complicate, merita "rasfoite" cu rabdare, iar profilul trebuie ascuns cat mai mult. Limitand numarul celor care-l pot gasi se limiteaza si posibilele probleme.

- Nu-ti da user-ul si parola de e-mail pe site-uri dubioase, chiar daca ti se promit bonusuri sau avantaje care suna bine.

- Instaleaza programe de securitate anti-malware.