Samsung Electronics si Google au semnat un acord global de folosire a brevetelor pentru o paleta larga de tehnologii din diferite domenii, intelegerea avand si rolul de a reduce numarul de litigii ce pot aparea. Acordul acopera atat patentele deja existente ale celor doua companii, cat si cele care vor fi obtinute in urmatorii 10 ani. Razboaiele brevetelor s-au intetit in ultimii ani, celebre fiind confruntarile dintre Samsung si Apple care acuza compania coreeana ca a creat produse prea asemanatoare cu iPhone si iPad.

"Suntem incantati sa incheiem acest parteneriat cu Samsung," a declarat Allen Lo, consilierul general adjunct pentru Patente in cadrul Google. "Numai lucrand impreuna la astfel de acorduri companiile pot reduce riscurile de litigii si se pot concentra, in schimb, pe inovare."

Prin acest parteneriat, Samsung si Google obtin acces la portofoliul de patente al fiecarei companii, pregatind astfel drumul pentru o colaborare extinsa in cercetarea si dezvoltarea produselor si tehnologiilor existente si viitoare, se arata in comunicatul de presa.

"Acest acord cu Google are o importanta deosebita pentru industrie," a spus Seungho Ahn, seful Centrului de Proprietate Intelectuala din cadrul Samsung. "Samsung si Google ofera un exemplu pentru restul industriei, demonstrand ca printr-o astfel de colaborare putem obtine mai multe beneficii decat implicandu-ne in dispute inutile pe marginea patentelor."

Samsung si Apple s-au infruntat in instanta pe tema brevetelor de inventie, Apple reusind si interzicerea comercializarii unor produse Samsung pentru scurt timp. Pe de alta parte, Google a obtinut un mare numar de patente prin cumpararea in 2012 a diviziei de telefonie mobila a Motorola.

Un avantaj al acordului semnat de Samsung si Google tine de faptul ca aceste companii pot sa se inteleaga intre ele daca apar probleme, fara a mai fi nevoie de procese lungi si costisitoaare.