Desi Apple a vandut un numar record de 51 milioane de iPhone-uri de 26 milioane de iPad-uri trimestrul trecut, rezultatele au dezamagit analistii si Bursa, urmarea fiind ca actiunile au scazut cu 7%, scrie The Telegraph. Compania a avut profit de 13 miliarde dolari si vanzari de peste 57 miliarde dolari trimestrul trecut, iar in 2014 sunt asteptate noi produse, precum un smartwatch si iPhone-uri cu ecrane mai mari.

Apple a livrat in ultimele trei luni din 2013 un numar record de 51 milioane iPhone-uri, insa analistii estimau cu 4 milioane mai multe. In intreg 2013 Apple a vandut 153 de milioane de smartphone-uri pe o piata de un miliard de terminale, piata pe care Samsung a vandut 313 milioane unitati.

Trimestrul trecut s-au vandut 26 de milioane de tablete iPad, cu 3 milioane peste Q4 2012, iar cifra de afaceri a urcat cu 6%, spre 57,6 miliarde dolari, in timp ce profitul a ramas in jur de 13,1 miliarde dolari. Actiunile Apple au scazut cu 7% dupa anuntarea cifrelor fiindca gigantul din Cupertino afisa cresteri extrem de mari de la trimestru la trimestru, iar acum vorbim de stagnari si chiar de scaderi pe anumite regiuni.

In plus, sunt asteptate produse noi care sa schimbe piata, mai ales ca la segmentul smartphone-urilor de top pare sa se fi instalat o saturatie data si de faptul ca multi aleg modele ceva mai ieftine de la brand-uri precum Samsung, Huawei, LG si Lenovo, in detrimentul iPhone.

Si previziunile de venituri pe trimestrul in curs au fost motiv de dezamagire fiindca prognoza indica intervalul 42-44 miliarde dolari, in timp ce analistii se asteptau la estimari de peste 46 miliarde dolari.

Multi asteapta de la Apple noi produse vizionare, ceva cu care sa uimeasca piata, in contextul in care Apple a fost criticata ca nu a adus destule noutati de la o generatie la alta pentru iPhone si iPad.