Inca de la preluarea mandatului de ministru al Educatiei, Remus Pricopie anunta ca instrumentele informatice trebuie folosite mult mai mult in scoala. In martie 2013, ministrul Pricopie anunta manuale.ro ca platforma pentru manuale digitale deschisa inclusiv romanilor plecati in strainatate, iar in aprilie declara ca "din toamna lui 2013 elevii vor beneficia de manuale digitale: Abecedar si Matematica". Suntem la inceputul lui 2014, iar elevii nu au manuale digitale. Vezi in articol o retrospectiva pe anul 2013 in ce priveste introducerea in scoli a manualelor digitale, realizata de Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

Istoria manualelor digitale in Romania - 2013Foto: Readfwd.com

2012, Decembrie 21

Remus Pricopie este propus si apoi confirmat ca Ministru al Educatiei. Acesta mentioneaza tehnologia in declaratiile de la preluarea mandatului: "Utilizarea instrumentelor informatice: trebuie sa fie folosite mult mai mult."

2013, Martie 25

Ministrul Educatiei promite o biblioteca virtuala cu toate manualele scolare, de Ioana Nicolescu

Ministrul Pricopie anunta manuale.ro ca platforma pentru manuale digitale deschisa inclusiv romanilor plecati in strainatate, care vor sa-si invete copiii limba romana. Anunta ca exista studii pilot pe doua clase, dar nu ofera alte detalii despre acestea (ex: cine le conduce, ce rezultate sunt asteptate, care sunt conditiile?). Precizeaza necesitatea unei noi programe pentru manualele digitale:

"Primele lucruri pe care trebuie sa le facem in momentul de fata este sa improspatam manualele. Am mai spus lucrul asta, avem manuale vechi si de 10-12 ani, trebuie sa aducem la zi curriculum-ul, sa gandim noi manuale care sa aiba o structura mult mai flexibila, in sensul ca, in orice moment, daca doresti sa actualizezi o sectiune din manual, sa o poti face."

2013, Martie 27

Apare Lectia verde, primul manual digital din Romania, finantat de Holcim si dezvoltat de Read Forward. Manualul este disponibil gratuit pentru iPad; mai nou si pentru Mac OSX. Ministrul Pricopie este prezent si confirma faptul ca Lectia verde este primul manual digital din Romania si ca poate fi folosit ca atare in scoli.

Reitereaza de asemenea interesul pentru manualele digitale: "Cred ca sistemul educational romanesc trebuie sa priveasca spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viata noastra si a copiilor nostri. Forma de exprimare a informatiei este din ce in ce mai importanta pentru noi, adultii, si cu atat mai importanta pentru copiii nostri. Mediul digital permite interactivitatea si dinamismul pe care il asteapta tinerii si consider acest proiect un inceput promitator".

Platforma este acum "manuale.edu.ro" si spera sa fie facuta cu sprijinul fondurilor structurale Cu cateva exceptii, comunitatea si presa saluta initiativa. Cele cateva critici acuza manualul cum ca ar fi prea putin diferit de PDF, desi este un manual interactiv, facut in HTML si care ruleaza exclusiv pe tableta. Insa televiziunile, presa si blogosfera au reflectat subiectul pe larg, pozitiv si cu convingerea ca initiativa este doar inceputul unei schimbari binevenite in educatie.

2013, Aprilie 5

Remus Pricopie, ministrul Educatiei: manualele digitale la clasa I, Abecedarul si Matematica, pe banci din toamna, de Oana Balan

Ministrul Pricopie declara, intr-o vizita la Bistrita: "din toamna lui 2013 elevii vor beneficia de manuale digitale: Abecedar si Matematica".

2013, Aprilie 17

La ZF Mobilio Siveco lanseaza Primele manuale digitale create de Siveco. Nu se ofera prea multe detalii tehnice, insa din fotografii se intelege ca tabletele prezentate ruleaza sistemul de operare Android de la Google. Din pacate, manualele nu au fost demonstrate integral, nu sunt disponibile pentru download, dar au fost relansate cu mai multe ocazii.

2013, Aprilie 25

Ministerul Educatiei publica planul final pentru invatamantul primar si noile programe scoalare pentru clasele I si a II-a. Programele pentru clasa pregatitoare + I se aplica din toamna lui 2013, desi nu exista manuale conform noilor programe.

2013, Aprilie 28

La Pro TV ministrul Pricopie discuta despre manuale digitale. Apare pentru prima oara ideea ca PDF-ul este formatul folosit pentru manualele digitale, insotit de aplicatii multimedia, fara sa se precizeze cum poate fi facut PDF-ul interactiv sau lucruri specifice despre aplicatiile insotitoare.

"Noi trebuie sa vorbim despre era digitala, si nu despre tableta. De ce spun asta? Pentru ca peste doi ani, peste trei ani, cand ministerul Educatiei ar putea sa identifice resursele necesare pentru a cumpara terminalul, s-ar putea sa nu fie tableta, s-ar putea sa fie altceva. Dar in primul si in primul rand noi trebuie sa definim continutul in format digital.

Din septembrie, copiii vor avea manualul in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internet manuale.edu.ro vor exista manualele in format digital. Care digital inseamna pdf pe de-o parte, pe de alta parte inseamna aplicatie multimedia. Deci un program, un mic program.

La ce ne ajuta acest lucru? Pai noi daca traim intr-o era digitala nu poti sa nu adaptezi scoala in concordanta cu aceasta era. Pe de-o parte. Pe de alta parte cercetarile ne arata ca procesul de invatare atunci cand se folosesc instrumentele digitale este mult mai rapid."

Site-ul manuale.edu.ro nu exista nici atunci, nici la data crearii acestui sumar (14 ianuarie 2014).

2013, Aprilie 30

Uniunea Editorilor din Romania reactioneaza cerand prelungirea termenului de la care vor fi folosite noile manuale, reclamand lipsa metodologiei pentru licitatie, perioada mai-septembrie fiind extrem de scurta pentru crearea noilor manuale (tiparite si in format digital) dupa o alta programa.

UER reclama cateva lucruri:

  • ministerul a refuzat dialogul cerut de UER in lunile anterioare pe seama manualelor
  • timpul ipotetic intre publicarea noilor programe si data la care ar trebui sa existe noile manuale in scoli e prea mic
  • documentele pentru licitatie inca nu exista (metodologia, de exemplu)
  • UER cere renuntarea la criteriul pretului cel mai mic
  • UER suspecteaza ca perioada prea scurta pentru licitatie este o forma mascata de a face "o licitatie cu dedicatie"
  • zvonurile erau ca unele edituri fara istoric convingator stiau care sunt criteriile pentru licitatie de mai mult timp si vor fura startul

In replica ministerul declara:

  • Ca are in curs de aprobare o metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar
  • Ca intentioneaza sa introduca in sistemul de invatamant preuniversitar manuale scolare noi, incepand cu anul scolar 2013-2014

Victor Ponta intervine si creeaza o sintagma devenita celebra de atunci: baronii manualelor. Erau vizate editurile din UER probabil. Victor Ponta catre ministrul Educatiei:

"Va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu baronii manualelor. Am vazut ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice.

Vreau sa va anunt public ca va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu o alta categorie de baroni din Romania, 'baronii' manualelor, ca in Romania in toate domeniile sunt niste baroni care au pus stapanire pe ceva. Inteleg ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice. Foarte bine, faceti-le, domnule ministru. O sa piarda unii care sunt obisnuiti sa faca aceleasi manuale de 10-15 ani. Nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim, dar ei tot incaseaza bani de la parinti si de la scoli. O sa va certe, o sa va critice, va sustin in totalitate.

Nu ratati aceasta ocazie sa mai spargeti un monopol din Romania, cel legat de manuale. Am copii de scoala, vreau sa vad ca invata dupa niste manuale care arata cum sunt prin tarile acelea spre care ne uitam, nu cum vor unii care le scriu de 10 ani si iau bani pentru ele. Deci va sustin. O sa va certe, o sa va injure, asta e viata. Eu cred ca faceti un lucru bun."

2013, Mai 18

Ministrul Educatiei: Schimbarea manualelor scolare se va incheia in 2017

"Saptamana viitoare, vom supune dezbaterii publice metodologia privind noile manunale, plus componenta digitala, si calendarul pentru schimbarea acestora. Potrivit calendarului, schimbarea manualelor este prevazuta sa se incheie in 2017.

Vom avea atat carti in format pdf, dar si de aplicatii multimedia. Studiile au aratat ca elevii invata mai rapid atunci cand se folosesc instrumentele digitale. Atunci cand copiii vad intr-un film cum functioneaza sistemul solar, inteleg mai usor lectia decat atunci cand privesc o poza dintr-o carte"

2013, Mai 22

Ministerul publica caietul de sarcini si specificatiile tehnice si cere consultare publica. In sfarsit apar detalii oficiale despre formatul digital:

  • formatul ales este PDF
  • manualele vor trebui sa includa AMII-uri (Activitati multimedia interactive de invatare) in formatul PDF
  • PDF-ul trebuie sa ruleze (SIC) pe: Sistem de operare: Windows 7 si superior; Browser: Google Chrome 20+, Mozila Firefox 5+, Internet Explorer 9+; Hardware: Sisteme tip desktop cu procesoare minim x86 la 800 MHz, 512 MB RAM, 1 GB spatiu disponibil de stocare; Rezolutie: Minim 1024 768 

2013, Iunie 14

Ministerul Educatiei semneaza un parteneriat cu Intel (in standul Siveco din cadrul Targului Educatiei). Continutul protocolului nu este un document public, nu este clar ce contine. Peste cateva luni domnul Adrian Cioroianu da niste explicatii prin Hotnews in articolul In ce consta parteneriatul semnat de Intel cu autoritatile romane pentru introducerea in scoli a predarii cu laptop si tableta, de Vlad Barza

  • domnul Cioroianu confirma semnarea unui 'protocol de colaborare pentru evaluarea, conceperea si implementarea programului de 1 :1 (un copil - un calculator; un profesor - un calculator) E-Learning la nivel national.'
  • doua scopuri sunt marturisite: 1. consultanta in privinta intocmirii unui proiect national pentru programul de digitalizare a claselor si 2. scrierea unui proiect pentru obtinerea banilor europeni
  • apar si estimarile pe bani europeni pentru proiect. Nu este clar ce cuprinde un proiect care isi propune sa "digitalizeze complet clasele I-XII": hardware? software? training? software include si facerea manualelor sau doar training?

"Estimarile Intel arata ca un program complet de digitalizare a claselor I - XII ar costa 8-9 miliarde euro fiindca vorbim de 250.000 de profesori si un total de 3,3 milioane elevi. Programul ar urma sa fie implementat gradual, profesorii vor trebui si ei pregatiti, iar intervalul de derulare va fi de minim patru - cinci ani."

  • raspunsul in ceea ce priveste rezultatele concrete: s-au digitalizat cateva clase ca proiect pilot. Nu se precizeaza insa cate clase sunt, unde exista ele, ce se intampla cu ele. Este indicat judetul Bihor, unde Intel ar desfasura un program pilot de studiu cu ajutorul laptop-urilor si al tabletelor. Nu au fost gasite in presa alte informatii legate de acest proiect.
  • Intel argumenteaza parteneriatul cu Ministerul Educatiei ca fiind posibil tocmai naturii neutre a lui Intel pe piata din Romania: astfel Intel nu vinde direct nimic ministerului (ei producand de fapt procesoarele care apar in mai toate computerele). Merita totusi mentionat ca Intel Capital detine 10% procente din compania Siveco.

2013, Iunie 26

  • la sediul Ministerului Educatiei are loc o consultare cu editurile in privinta proiectului de manuale (fizice + digitale), la care sunt invitate entitatile interesate.
  • reprezentantii Read Forward aduc amendamente serioase cu privire la formatul cerut si insista asupra tehnologiei HTML (open, adoptie universala, usurinta programare)
  • Read Forward trimite ulterior Ministerului, conform cererii acestuia, si catre participantii la consultare un document cu explicatii si recomandari tehnice. Acesta este destinat imbunatatirii specificatiilor de format al manualelor digitale din documentatia pentru licitatie

2013, Iulie 26

HotNews.ro dezvaluie unul din marile scandaluri din 2013, in care Ministerul se pregatea sa faca o licitatie ascunsa pentru selectia partenerilor pentru proiecte cu fonduri de ordinul sutelor de milioane de euro. Termenul de depunere prevazut pentru depunerea documentelor in vederea selectiei a fost de 2 zile, in conditiile in care aceste documente sunt complexe si laborios de creat sau obtinut - certificat constatator, CV-uri etc. Cateva zile mai tarziu, probabil in urma dezvaluirilor publice, initiativa este anulata. Ministerul a refuzat sa ofere informatii legate de graba aratata, modul de anuntare al licitatiei si a mai refuzat si dezvaluirea numelor firmelor care au trimis propuneri in termenul de doua zile.

Citam din articol:

"Proiecte POSDRU in valoare de aproximativ 100 de milioane de euro au fost anuntate de Ministerul Educatiei pe 23 iulie, cu termen limita de depunere a ofertelor 2 zile mai tarziu. Este vorba despre 51 de anunturi de selectare de parteneri, entitati private, pe care Ministerul le-a facut publice pe edu.ro marti si miercuri, in vederea depunerii de proiecte finantate prin POSDRU, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013", anunta Ministerul pentru 46 din cele 51 de proiecte.

Printre aceste proiecte se numara si diferite curriculumuri pentru discipline optionale. Spre exemplu, proiectul cu titlul "Istoria stiintelor. Curriculum optional integrat transdisciplinar si pachet educational cu resurse digitale de invatare" costa 3 milioane de euro.

HotNews.ro a transmis ieri o solicitare Ministerului Educatiei, in care a intrebat de ce a acordat un termen atat de scurt intre publicarea anunturilor pentru selectarea partenerilor si ziua limita de depunere a dosarelor de participare. Ministerul ne-a anuntat ca vom primi raspuns in termenul prevazut de legea 544/2001 (adica in maximum 30 de zile).

Ministerul Educatiei Nationale a publicat pe edu.ro marti, 23 iulie, 46 de anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. In anunturi se arata care sunt conditiile pe care participantii trebuie sa le indeplineasca, ce trebuie sa contina dosarul de participare. "Dosarele se depun pana joi, 25.07.2013-ora 16:00, zilnic in intervalul 09:00-16:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale", precizeaza Ministerul Educatiei.

Miercuri, 24 iulie, Ministerul Educatiei a mai publicat pe edu.ro 5 anunturi pentru selectarea de parteneri, entitati private, in vederea depunerii de proiecte finantate din fonduri structurale nerambursabile, in care Ministerul Educatiei Nationale are calitatea de beneficiar. Si in cazul acestor 5 proiecte, termenul intre anuntarea lor si primirea ofertelor este de doua zile: "Dosarele se depun zilnic in intervalul 09:00-16:00, pana vineri, 26.07.2013-ora 14:00, la sediul Ministerului Educatiei Nationale".

In total, valoarea celor 51 de proiecte care ar urma sa fie finantate prin POSDRU se ridica la aproximativ 100.000.000 de euro."

2013, Septembrie 17

Interviu Adevarul Live cu ministrul Pricopie: "De anul viitor vom avea manuale digitale"

Anul viitor vom avea manuale digitale. Am fost exagerat de optimist si am anuntat ca de anul acesta le introducem. (...) Tocmai pentru a demonstra disponibilitatea la dialog, transparenta, am amanat procesul cu exact atatea luni cu cat au cerut reprezentantii editorilor, au spus ca au nevoie intre 6-9 luni din momentul in care cunosc programa, care a fost aprobata in primavara si eu am spus ok. In martie-aprilie vom avea manualele castigatoare si vor putea fi incarcate pe manuale.edu.ro. Estimam ca anul viitor vom avea manuale digitale pentru clasele I si a II-a si va fi timp suficient pentru profesori sa se uite la manuale, sa se obisnuiasca cu ele, in plus vom face cursuri cu toti profesorii, pentru ca este o abordare noua si trebuie sa inteleaga acest lucru.

2013, Septembrie 17

Samsung inaugureaza o clasa digitala la liceul Kretzulescu. Proiectul Samsung include un manual Succesul profesional dezvoltat de Junior Achievement si utilizeaza platforma LearnFwd dezvoltata de Read Forward.

Pricopie: Digitalizarea scolilor va face obiectul unui proiect pe fonduri structurale care este pregatit acum la minister, proiect de peste 100 milioane euro.

Despre licitatia de manuale, amanata fara explicatie: Sunt finalizate, avem metodologia, de doua ori au fost puse in dezbatere publica atat metodologia, cat si calendarul. Editorii au cerut un timp pentru a avea posibilitatea sa dezvolte aceste manuale digitale, noi le-am acordat timpul si acum in septembrie supunem lucrurile a treia oara dezbaterii publice pentru a ne asigura ca nu mai sunt neintelegeri si neclaritati, iar cand demaram procesul vrem ca traseul sa fie foarte bine inteles.

2013, Septembrie 28

Siveco lanseaza manuale digitale. Nu sunt disponibile pe piata.

2013, Octombrie 24

UER anunta temerile sale: Exista ingrijorarea ca nici la anul nu vor fi manuale noi pe bancile elevilor.

Claudiu Istrate, reprezentant Uniunea Editorilor din Romania (UER): Pana la aceasta ora nu avem metodologia aprobata, nu cunoastem calendarul.

Softwin: Nu stim de fapt ce vrea Ministerul

Boris Singer, Sigma: Posibil MEN intentioneaza sa acorde intreaga comanda unei companii care sa faca de toate.

Mihai Penescu, Editura All: Se face aproape un an de cand discutam si intrebam aproape saptamanal Ministerul Educatiei ce se intampla si nu primim niciun raspuns

2013, Noiembrie 13

Ministerul publica un nou calendar si un nou caiet de sarcini pentru elaborarea noilor manuale. Schimbarea majora fiind abandonarea PDF-ului si adoptarea formatului deschis HTML

"Manualele digitale vor rula in cadrul platformei www.manuale.edu.eu. Manualele digitale vor fi accesate prin autentificare, in baza unor credentiale. Utilizatorii vor fi impartiti pe roluri si vor avea drepturi diferite: elev, profesor sau parinte.

Cerinte pentru mediul de lucru au fost si corectate:

  • Sistem de operare: Windows, Android, Linux, OS X, iOS
  • Browser: Cerinte minime: Google Chrome 26+, Mozilla Firefox 20+, Internet Explorer 8+
  • Hardware: Cerinte minime: PC/tableta cu procesor minim de 800 MHz, 512 MB RAM, 1 GB spatiu disponibil de stocare
  • Rezolutie: Minimum 1024x768 pixeli

Manualele digitale trebuie sa fie dezvoltate folosind urmatoarele tehnologii web: HTML5, CSS3, JavaScript, SVG, MathML sau sisteme de redare a formulelor matematice echivalente."

Se reduce, de asemenea, numarul de AMII-uri. Ordinul de ministru prin care este inceputa licitatia inca nu este semnat si publicat.

2013, Noiembrie 21 - dimineata

Cu o zi inainte de incheierea celei de a doua runde de consultari publice, UER trimite observatiile sale. Cele mai importante sunt:

  • timpul, conform calendarului, s-a scurtat cu o luna, lucru care face imposibila realizarea unor manuale de calitate, mai ales ca intarzierile se datoreaza ministerului
  • conditiile tehnice inca au nevoie de clarificari (nu e limpede ce functionalitati tin de platforma si care tin de manual)
  • probabil cea mai importanta observatie: nu e limpede cadrul legal al licitatiei. Lipseste, de exemplu, mentionarea bugetului proiectului pentru care se face licitatia.

2013, Noiembrie 21 - seara

Ministrul Educatiei despre manualele digitale: Sunt anumiti actori pe piata editorilor care au interesul sa se conserve ceea ce exista acum, pentru ca orice modificare le afecteaza afacerile

2013, Decembrie

Licitatia nu este inceputa. Ordinul Ministrului nu este semnat.

O parte din editurile educationale primesc o adresa oficiala de la Minister in care li se cere sa trimita o oferta de pret "in vederea demararii achizitiei de manuale". Sunt cerute ambele formate - fizic si digital. Nu sunt cunoscute criteriile de selectie ale editurilor care au primit cererea de oferta. Formularile ambigue au speriat destui editori, care au refuzat sa trimita aceste preturi in conditiile in care nu exista criterii finale de evaluare a manualelor si nici datele tehnice. Cei care au raspuns, au oferit preturi aliniate costurilor estimate. Aceste preturi nu mai sunt sub 2 lei pe exemplar (ca la licitatiile anterioare de prin 2003-2007) ci in jurul sumei de 20 de lei / exemplar de manual fizic + digital.

Concluzie 2013

Pana la finalul anului 2013 Ministerul nu a mai intreprins sau comunicat nimic privitor la manualele digitale in contradictie cu propriul calendar aflat la a 4-a revizuire.

Un lucru foarte grav este ca probabil nici in anul scolar 2014-2015 elevii din clasele pregatitoare, I si a II-a nu vor avea materiale educationale (manuale) aprobate de minister, ceea ce ar afecta peste 500.000 de elevi.

Exista insa lucruri pozitive obtinute in anul 2013:

- s-a dovedit ca exista competitie economica in acest sector, firme mai mici si mai mari se intrec pentru a oferi solutii mai bune

- exista dezbatere publica (cursuri, conferinte, luari de cuvant, opinii, dezbateri)

- exista si consultare intre minister si edituri

- editurile au inceput sa se teama mai putin de lumea tehnica, inteleg necesitatea parteneriatelor pentru manuale digitale

- la final de an exista totusi un draft de conditii tehnice dinspre minister supuse discutiei

Citeste articolul integral pe Rreadfwd.com