Lenovo a anuntat doua achizitii de peste cinci miliarde dolari in nici zece zile, astfel ca zvonul despre o a treia achizitie a speriat investitorii, iar actiunile au scazut cu 16%, scrie Reuters. La finalul saptamanii trecute a aparut zvonul cum ca Lenovo ar vrea sa preia operatiunile din afara Japoniei ale diviziei de laptop-uri Sony Vaio. Sony a spus ca informatia este incorecta.

Laptop LenovoFoto: Lenovo

Lenovo a anuntat ca va prelua divizia de servere low-end a IBM pentru 2,3 miliarde dolari, iar cateva zile mai tarziu a urmat anuntul legat de preluarea Motorola Mobility, pentru 2,9 miliarde dolari.

O buna parte dintre investitori au spus ca e prea mult chiar si pentru o companie atat de ambitioasa precum Lenovo, iar vineri a aparut un zvon care a ingrijorat si mai multa lume. Presa nipona scria ca se discuta pentru o alianta Lenovo-Sony ce ar putea duce la preluarea de catre grupul chinez a operatiunilor diviziei Vaio in afara Japoniei.

Sony a venit cu o declaratie in care spune ca informatia e incorecta, dar a precizat ca e in cautarea unor solutii pentru divizia de PC-uri. Laptop-urile Vaio sunt fiabile, premium si foarte respectate, dar Sony este pe pierdere cu divizia si nu poate continua la nesfarsit asa.

Actiunile Lenovo au scazut marti cu 16%, cea mai mare cadere zilnica din ultimii cinci ani, mesajul transmis de investitori fiind ca totusi compania chineza duce o politica prea agresiva cu achiztiile si ar putea fi afectata financiar. In plus, pot fi probleme cu integrarea operatiunilor unor companii atat de mari si de diferite.

Zvonul despre o alianta cu Vaio este ingrijorator si din cauza ca piata laptop-urilor este in declin, iar Lenovo deja obtine 80% din venituri prin PC-uri si trebuie sa-si diversifice portofoliul de produse, nu sa faca achizitii pe un segment unde deja este lider la volume.