Facebook a anuntat o achizitie bomba, urmand sa preia, cu 16 miliarde dolari, aplicatia de mesagerie instant WhatsApp. Facebook va plati patru miliarde cash si 12 miliarde dolari in actiuni. Platforma WhatsApp are succes urias, dar suma absolut nebuneasca va fi comentata pe larg zilele urmatoare. Pe langa cele 16 miliarde dolari, fondatorii si angajatii WhatsApp vor primi actiuni in valoare de trei miliarde dolari. WhatsApp are 450 milioane de utilizatori si aproximativ 50 de angajati.

WhatsApp are 50 de angajati, dar e utilizata de 300 de milioane oameni/ziFoto: Hotnews

WhatsApp permite trimiterea gratuita de mesaje, poze si mici fisiere audio-video pe internet intre diversi utillizatori, reprezentantii platformei sustinand ca numarul de utilizatori creste cu un milion in fiecare zi si a ajuns acum la 450 milioane. Tinta sub "umbrela" Facebook este sa ajunga la un miliard de utilizatori.

In comunicatul care anunta tranzactia, Mark Zuckerberg spune ca WhatsApp este "incredibil de valoroasa". Suma de achizitie este uriasa, mai ales ca cea mai mare peluare fusese cea a Instagram, cumparata cu un miliard de dolari in 2012.

Jan Koum, fondator al WhatsApp va intra in board-ul Facebook, insa aplicatia de mesagerie va fi gestionata ca divizie independenta. Trebuie precizat ca tranzactia in sine cuprinde patru miliarde dolari cash si 12 miliarde in actiuni Facebook, la toate adaugandu-se angajamentul de a vira actiuni in valoare de trei miliarde dolari fondatorilor si angajatilor WhatsApp in termen de patru ani de la parafarea tuturor lucrurilor legate de tranzactie. Facebook a mentionat ca la stabilirea valorii WhatsApp s-a tinut cont de numarul mare de utilizatori, nu de indicatori financiari.

WhatsApp se refera la utilizatori care intra macar o data pe luna cand inainteaza totalul de 450 milioane, insa adauga ca 70% dintre ei folosesc mesageria instant macar o data pe zi. Koum spunea ca succesul aplicatiei sta in faptul ca este simpla, rapida si bine construita, ceea ce face ca gradul de loialitate al user-ilor sa fie foarte ridicat. Koum mai spunea si ca aplicatia a prins atat de bine pentru ca s-a concentrat pe partea de mesagerie si nu a ales sa intre pe mai multe segmente, ci s-a concentrat pe un singur element, insa realizat extrem de bine.

Foarte importanta este promisiunea lui Koum care spune ca produsul nu se va schimba si NU va fi inserata publicitate "Nu ar fi existat niciun parteneriat intre cele doua companii daca am fi fost nevoiti sa facem compromisuri legate de lucrurile care ne definesc", spune el.

Actiunile Facebook au scazut cu 5% dupa marele anunt. Mark Zuckerberg spune ca WhatsApp si Facebook Messenger se completeaza reciproc fiindca mesagerie interna este pentru a vorbi cu prietenii de pe Facebook, in timp ce WhatsApp iti va permit sa conversezi cu toate contactele de pe e-mail si de pe agenda telefonului.

Multi vor spune insa ca Facebook a cumparat WhatsApp cu o suma uluitoare si nu din ratiuni economice, ci pentru a zdrobi orice concurenta si a arata ca are forta financiara de temut.

Brian Acton si Jan Koum, cei doi fondatori ai WhatsApp, s-au cuoscut in 1997 pe cand lucrau la Yahoo!. WhatsApp a fost fondata in 2009 si in 2011 un fond de investitii Sequoia Capital a fost singurul care a indraznit sa investeasca in aplicatia despre care multi au spus ca nu difera cu nimic de concurenta. Sequoia a venit cu opt milioane dolari.

Lucrurile au evoluat insa, iar WhatsApp gestioneaza 27 de miliarde de mesaje pe zi. In august numarul lunar de useri a trecut de 300 milioane, iar in octombrie, de 350 milioane.