Seful serviciilor secrete din Ucraina acuza Rusia ca a instalat in mod ilegal echipament wireless special in Crimeea pentru a bloca telefoanele parlamentarilor, informeaza Reuters. Este posibil sa fie inceputul unui razboi informatic, mai ales ca Rusia are traditie in domeniu. De cealalta parte, Ucraina are forta pe partea de IT, iar in Occident sunt multi experti IT nationalisti ce ar putea fi tentati sa intervina.

Valentyn Nalivaichenko. sef al serviciului secret ucrainean SBU, spune ca rusii au instalat in Crimeea echipamente wireless pentru a bloca convorbirile telefonice ale parlamentarilor si ca atacul asupra retelei de telecomunicatii a inceput luni.

"La intrarea in compania Ukrtelecom, in Crimeea, a fost instalat in mod ilegal si incalcand contractele comerciale echipament care blocheaza telefoanele tuturor deputatilor, indiferent de apartenenta politica", spune Nalivaichenko.

El mai spune ca toate sistemele de securitate erau nepregatite pentru astfel de atac, dar se incearca macar partial reinstaurarea securitatii comunicatiilor.

Data fiind tensiunea dintre cele doua tari si mobilizarea de trupe, nu ar fi exclus sa izbucneasca un "razboi" la nivel cibernetic, mai ales ca Rusia are traditie in domeniu si a initiat astfel de atacuri si in razboiul cu Georgia, in 2008.

Deja au fost blocate pe site-urile rusesti de socializare pagini pro-Ucraina, iar site-ul Russia Today a fost spart de hackeri care au scris cuvantul "Nazi" (nazisti).

Rusia are multi hackeri capabili sa dea lovituri, dar nici Ucraina nu sta rau, mai ales ca exista o "diaspora" IT si in Occident, oameni care sunt scandalizati de actiunile Rusiei.