​Dupa prabusirea recenta a unei mari burse de tranzactionare a monedei virtuale Bitcoin - bursa Mt. Gox din Tokyo - autoritatile japoneze au anuntat ca vor trata cu severitate Bitcoin pe care nu o considera moneda, ci o marfa, relateaza AFP. Tocmai de aceea, bancilor nu li se va permite sa tranzactioneze Bitcoin si se doreste taxarea diverselor tranzactii.

Sigla BitcoinFoto: bitcoin.org

Marti, presa nipona a scris ca autoritatile cauta moduri de a impune reguli clare si de a taxa tranzactiile cu moneda Bitcoin, celebra tocmai fiindca nu este supusa regulilor unei banci centrale.

Agentia Fiscala Japoneza spune ca Bitcoin trebuie tratata precum o marfa, ceva in genul aurului, si nu precum o moneda clasica. Guvernul vrea sa gaseasca moduri de a taxa tranzactiile ce implica Bitcoin, insa ramane de vazut cum va fi facut lucrul acesta, dat fiind ca atractivitatea monedei virtuale tine exact de anonimitatea de care se bucura cei care o folosesc.

Bitcoin se tranzactioneaza intr-o retea speciala si nu este supusa unor banci centrale, lucru care este caracterizat ca fiind foarte pozitiv de catre cei care folosesc moneda. Insa exact aceasta lipsa de reguli este considerata de autoritatile din multe tari ca fiind usor de folosit in tranzactii ilegale, sub protectia anonimatului.

Dupa falimentul uneia dintre cele mai mari burse de Bitcoin - Mt. Gox din Tokyo - autoritatile nipone au admis ca trebuie sa clarifice lucrurile, insa ministrul de Finante a admis ca inca nu se poate spune daca prabusirea Mt. Gox a fost doar un faliment sau o infractiune.

Rusia si China au restrans cadrul in care Bitcoin poate fi utilizata, in timp ce Canada, Germania si Coreea de Sud analizeaza modul in care ar trebui sa trateze Bitcoin.