​Tim Berners-Lee, inventatorul WWW-ului, spune ca internetul trebuie guvernat de o Magna Carta, un fel de constitutie care sa protejeze userii si sa garanteze faptul ca web-ul ramane un spatiu neutru si deschis. La implinerea a 25 de ani de World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee spune ca suntem la o mare rascruce intre un drum dominat de control guvernamental strict si altul care stabileste un set de valori in folosul utilizatorilor.

Pe 12 martie se implinesc 25 de ani de cand Tim Berners-Lee si colegii sai de la institutul CERN din Geneva au pus bazele World Wide Web-ului (www) fara de care dezvoltarea fantastica a internetului din prezent nu ar fi fost posibila.

Acum, spune Berners-Lee, este mare nevoie de o Magna Carta, o constitutie a internetului la nivel global care sa stabileasca si sa garanteze un set clar de valori legate de deschidere si de neutralitate.

"E timpul sa luam in comun o decizie importanta. In fata noastra sunt doua drumuri. Pe care dintre ele o vom apuca? Vom continua pe drumul de acum, permitand guvernului sa aiba tot mai mult control si sa ne supravegheze din ce in ce mai intens? Sau vom merge pe stabilirea unui set de valori, ceva in stilul unei Magna Carta pentru intreg www-ul?", se intreaba el, adaugand ca internetul e atat de important in vietile noastre, incat trebuie pus la nivel de egalitate cu drepturile omului, noteaza BBC.

Berners-Lee, care a criticat in repetate randuri programele de spionaj ale agentiilor secrete, a spus ca internetul trebuie sa fie un mediu neutru unde "sa nu simti ca te urmareste cineva pe furis".

El spune ca drepturile noastre pe internet sunt incalcate din ce in ce mai des si exista pericolul ca in timp, acest lucru sa ni se para normal. El vrea sa foloseasca aceasta a 25-a aniversare pentru a trage un semnal de alarma.

El a avertizat, intr-un interviu pentru The Guardian, ca web-ul nu trebuie sa devina fragmentat din cauza diverselor tari care incearca sa se izoleze informatic de restul lumii "E esential ca oamenii sa inteleaga cat de rau ar face un web fragmentat. Ca orice sistem uman, internetul are nevoie de reguli si legi nationale, dar nu trebuie sa-l transformam intr-o retea de buncare nationale", spune el.

Mesajul lui Berners-Lee poate fi citit si pe blogul Google.